Magazin - Ayurveda101 2024-04-28T14:50:04+02:00 Zend_Feed_Writer https://www.ayurveda101.hu/ Ayurveda101 magyar@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.hu/ <![CDATA[Az ájurvéda és az orvostudomány]]> 2023-01-02T00:00:00+01:00 2023-01-02T00:00:00+01:00 https://www.ayurveda101.hu/info/magazin/ayurveda-medizin Ayurveda101 magyar@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.hu/ Egy régi indiai közmondás úgy tartja: "Ha az étrend nem megfelelő, az orvosság (megjegyzés: gyógynövények) nem használ. Ha az étrend megfelelő, nincs szükség orvosságra.” Praxisomban egyértelműen észreveszem, ki az, aki betartja az ájurvéda szerinti, típusnak megfelelő étrendet. Orvosi szolgáltatásaimra (a súlyos és krónikus betegségeket leszámítva) alig van szüksége. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, koleszterincsökkentő szerek, altatók, antidepresszánsok, gyomorvédők, fájdalomcsillapítók, hashajtók, allergia elleni tabletták, alkohol vagy koffein fogyasztása, tapasztalataim szerint gyakran csökkenthető vagy abbahagyható az étrendi szabályok betartásával és a viselkedés megváltoztatásával orvosi felügyelet mellett. Az Ájurvéda egyéni lehetőségeket kínál az embereknek a diétára, viselkedésre és terápiára vonatkozóan, az egyén dosha típusától függően. A dósák egyéni formában tükröződnek vissza az emberi testben, és jellegzetes tulajdonságaikon keresztül válhatnak láthatóvá. Az ájurvédikus ajánlások mindig az aktuális tünetektől és az alapvető felépítéstől, anyagcsere állapottól stb. függnek. Néhány táplálkozási alapelv: Minőség Az Ájurvédában a minőség a klasszikus értelemben vett doshákra gyakorolt hatás. Részletesen leírja, hogy bizonyos élelmiszerek milyen tulajdonságokkal (gunák) bírnak, és hogyan változtathatja meg ezeket a tulajdonságokat a tárolás, az erjesztés, a feldolgozás stb. Egyenetlenség (pl. ízületi arthrózis), szárazság (székrekedés, hámlás), puffadás, görcsök, idegesség, alvászavarok, sajgó fájdalmak és hideg huzatra való érzékenység esetén a Vata dosha érvényesül. Ez esetben kerülendőek a hideg, puffasztó, keserű, csípős, könnyű, száraz ételek, különösen este. A saláta többnyire hideg, keserű, puffasztó és könnyű, és az ismert „jó” összetevők és az alacsony kalóriatartalom ellenére ilyen esetekben mégsem tenne jót a szervezetnek, sőt rontaná az említett tüneteket. Mennyiség 4-6 órával étkezés után alakul ki újra az éhségérzet. Korgó gyomor esetében van szó valódi éhségről. Csak ezután szabad enni. Ha túl sokáig tart, csökkenteni kell az étkezések mennyiségét. Ha korábban megéhezik, többet kell ennie. Naponta 3 étkezés javasolt. Ideális esetben evés után 1 rész folyadék, 1 rész szilárd étel és 1 rész "tér" az ideális arány a gyomorban a megfelelő feldolgozás érdekében. Kombináció Az élelmiszerek egyes kombinációi fokozhatják a szervezet gyulladásos reakcióit. Az én szemszögemből az ideális negatív példák a következők: szalámis pizza, cordon bleu vagy sonkás-sajtos pirítós ketchuppal – itt olyan kedvezőtlen kombinációkat találunk, mint a hús/sajt vagy sajt/paradicsom búzával, ami puffaszt és lomhaságra ítél. A fűszerekkel és gyógynövényekkel való jó kombináció csökkentheti az ételek puffadást okozó hatását, és elősegítheti a létfontosságú anyagok felszívódását a bélben. Meleg/hideg Ha változókori problémáim vannak vagy dühös vagyok, könnyen izzadok és nem bírom a közvetlen napsütést vagy a borongós időt, nem eszek chilit, gyömbért, fekete borsot és olajos ételeket sem. Ha szívesen eszek csípőset, akkor a hűsítő kardamommagot és szegfűszeget választom, vagy friss helyett szárított gyömbért használok. Feldolgozás Az ételek szárításakor eltávolítom a vizet (kapha) és hozzáadom az egyenetlenség, keménység, könnyedség és szárazság (vata tulajdonságok) hatását, ami visszafordíthatja a szervezetre gyakorolt hatást - a vatában nincs szárított gyümölcs! Azonban főzhetek aszalt gyümölcsökkel, hogy megváltoztassák azok szervezetre gyakorolt hatásukat. Időreferencia és helyhivatkozás Az évszak, az életszakasz és a napszak is befolyásolja a dosha egyensúlyát. Ősszel a nyár melege gazdagít, nem szabad túl csípős ételeket enni. Télen elfogadhatóbbak a kicsit nehezebb és zsírosabb ételek, a nyirkos-hideg átmeneti időszakban, a tavaszi böjtkúrákra érdemes áttérni könnyű ételekre. A reggelit ajánlatos lenne 6:00-kor vagy még ezelőtt elfogyasztani, mivel a kapha 8:00-kor éri el a csúcspontját, és elnehezíthet bennünket. Vacsorára levest vagy kisebb adag újramelegített ebédet ajánlok. Pszihére gyakorolt hatása A psziché gunáit (tamasz, radzsasz és szattva) ugyanazok az elemek befolyásolják, mint a doshákat (vata, pitta, kapha). Tamasz: A lelki lomhaságot, félelmet, tompultságot, butaságot fokozzák az alkohol és egyéb nyugtatószerek, a konzervek, az elszenesedett ételek, mint a chips vagy a kenyérhéj, a már nem friss áru vagy a hús, a hal, a tojás és az érlelt sajtok. Ha túl sok egészséges ételt eszünk, az is megnehezítheti a dolgunkat. Rajasz: A harcias-aktív, de öntudatlan és egocentrikus, űzött szellemet erősítik a "Business-Food" és éttermi ételek a rengeteg csípőssel, fritőzben készültekkel, felmelegített ételekkel, na meg persze fokhagymával. Sattva: A kikapcsolódás és a környezettel való tudatos kapcsolat boldoggá tesz. Erre a célra lédús és tápláló, természetes táplálék javasolt. Lehet édes vagy enyhén olajos, például dió és méz, ghí és tej, hosszú ideig tárolt gabona, fiatal zöldségek és a teljesen érett gyümölcsök. Italok Fűszer-gyógynövényteát ajánlok délután 4 óráig, egyébként csak vizet vagy hideg koriandermag kivonatot. A víznél a rákkeltő nitráttartalomra figyelek, ami jóval a megengedett 50 mg/l alatt kell legyen (egy meta vizsgálat több gyomorrákot is kimutatott). Ajánlott továbbá: Súlygyarapodás: Igyon étkezés után Testsúly megtartása: Igyon az étellel együtt Fogyás: Igyon étkezés előtt Ezekkel az általános irányelvekkel és a megfelelő dóshával kapcsolatos ételtáblázattal rövid időn belül több energiája lesz és jó közérzetet érhet el. Az étrendet és a viselkedést azonban mindig az aktuális betegségekhez, tünetekhez, gyógyszeres kezeléshez kell igazítani, az orvosi javaslatok alapján. A szerzőről: Dr. Daniel Scheidbach (MSc in Ayurvedic Medicine) Graz közelében 8 éve működtet egy inkluzív Ájurvéda praxist, ahol az olajkúrák és masszázsok mellett tanácsokat adnak az ájurvéda szerint a típusoknak megfelelő viselkedéssel és táplálkozással kapcsolatban, valamint főzőtanfolyamokat is tartanak. A vedizin.at oldalon vezeti továbbá az Ájurvéda blogot, amelyben a praxisában, kongresszusaiban, a Grazi Orvostudományi Egyetemen vagy közösségekben, cégekben végzett előadói munkája mellett azért küzd, hogy az Ájurvédát, mint orvosilag hatékony élettanítást a jól ismert wellness karakter mellett elfogadják. Megjegyzés: A cikk tartalma kizárólag a szerző véleményét tükrözi, mint ájurvédikus és általános orvos, és nem feltétlenül felel meg az Ayurveda101 nézeteinek. A poszt nem reklám, csupán tájékoztató jelleggel bír, emellett nem célja, hogy megkérdőjelezze más élelmiszerek biztonságosságát és alkalmasságát, bizonyos élelmiszerek túlzott fogyasztására ösztönözzön, vagy azt a benyomást keltse, hogy azok helyettesíthetik a megfelelő, kiegyensúlyozott és változatos étrendet. <![CDATA[Készítsen saját masszázsolajat]]> 2022-09-06T00:00:00+02:00 2022-09-06T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.hu/info/magazin/keszitsen-sajat-masszazsolajat Ayurveda101 magyar@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.hu/ Az ájurvédában a masszázsolajok nagy szerepet játszanak, hiszen egyensúlyba hozzák a doshákat és ellazítanak. Cikkünk segítségével elkészíthető a saját masszázsolaj. Az olajos kezelések mindig is az ájurvédikus tanítás szerves részét képezték. Ennek oka az emberi bőr hatóanyag-felvevő képességének ismerete. Itt a Bhrajaka Pitta a felelős. Ez egy Pitta subdosha, amely a bőrben található. Többek között arról gondoskodik, hogy a tápanyagok mélyen behatoljanak a szövetekbe, és ott fejtsék ki hatásukat. Az olajos masszázsok hatásai Az olajos masszázsok pozitív hatásai: Mivel az olaj zsíros, hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a zsírszövet. Az olaj feloldja az ott lerakódott zsírban oldódó méreganyagokat, salakanyagokat és eltávolítja azokat. Az olajhoz hozzáadott gyógynövények is harmonizálják a doshákat. Ez különösen előnyös Vata rendellenességek esetén, mivel a masszázsok kiegyensúlyozó hatásúak. Az olaj fiatalosabbá és életerősebbé teszi a testet, mert táplálja és stabilizálja a szöveteket. A masszázsok továbbá terápiás és kiegyensúlyozó hatással is bírnak a pszichére. Pihenés közben feledésbe merül a mindennapi stressz. Elkészítés Az ájurvédikus masszázsolaj alapjául kizárólag kiváló minőségű, bio olajokat használjon, amelyeket ájurvédikusan dolgoztak fel és érleltek. Alkotmányának típusától függően kell választania egy másik olajat is. A szezámolaj a Kapha és a Vata típusokhoz, a kókuszolaj pedig a Pitta típusokhoz a legjobb. A hordozóolajon kívül leginkább jázmin virágot és ginzeng levelet használjon. (Ugyancsak a legjobb minőségűt.) Ezeket tegye csavaros üvegbe (félig töltse csak meg), és öntse le olajjal. Három-négy hét elteltével szűrje le az olajat. Alkalmazás A házi készítésű masszázsolaj nem csak mások masszírozására szolgál. Önmasszázshoz is használható. Egyszerűen masszírozza át a halántékot, a fülek mögötti részt, a tarkót, a talpat, a csukló belsejét és a hasat. Amennyiben nem szeretne addig várni, míg elkészül a masszázsolaja, vagy esetleg jó bázisolajra vagy egyéb kellékekre lenne szüksége, kínálatunkban megtalálja. <![CDATA[Ájurvéda az egész családnak]]> 2022-08-14T00:00:00+02:00 2022-08-14T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.hu/info/magazin/ajurveda-az-egesz-csaladnak Ayurveda101 magyar@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.hu/ Az ájurvédikus tanítás nem korlátozódik le egy adott korcsoportra. Egyes előítéletekkel szemben az Ájurvéda könnyen beilleszthető a mindennapi családi életbe. Még típus szerint sem kell minden családtagnak külön főzni, illetve mindenkit meggyőzni az ájurvédikus életmódról. Éppen ellenkezőleg, az egészség és az étkezés szórakoztató létén van a hangsúly. Táplálkozás, mint alap Az ételek elkészítésében kétségtelenül fontos szerepe van az ételek minőségének. Mégis az érzelmi összetevő, vagyis az étel elkészítésének hangulata és szándéka is megízlelhető az ételekben. A gyerekek szeretetet és jóakaratot szívnak magukba az étellel. Mindez a következő, ájurvédára összpontosító tippekben is megfigyelhető, sőt az egész család számára könnyen megvalósítható: Vásároljon regionális termékeket. Friss alapanyagokat használjon. Ügyeljen az ízek kiegyensúlyozott változatosságára – édes, savanyú, keserű, sós, csípős, fanyar. Tartsa be a napi háromszori étkezést, amelyből legalább az egyik meleg legyen. Minden ájurvédikus étkezésnek az elemi egyensúly négy formájából kell állnia: ehető, rágható, iható és szívható. Kezdjen édes illetve savanyú ételekkel, majd fejezze be keserű és fanyar anyagokkal. Összességében a legfontosabb ügyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a nyugodt légkörben étkezni. Nem szükséges minden doshát egyszerre kiszolgálni. Rendszeres rituálék és minőségi idő Az Ájurvéda a táplálkozáson kívül különféle módokat kínál a család harmóniájának és egyensúlyának erősítésére. Ilyenek például a közös rituálék, amelyekben a család minden tagja részt vesz. Ezek támogatást és biztonságot adnak a gyerekeknek. Legyen az egy esti séta, közös puzzle, főzés vagy akár jóga is. Egymással foglalkozni Itt nem arról van szó, hogy minden családtagot be kell cserkészni és rákényszeríteni az ájurvédikus elveket! Arról van szó, hogy mindenki legyen elégedett az életmódjával, a saját útját saját akaratából kövesse. És ez a belső egyensúly teszi lehetővé, hogy valaki másképp reagáljon a konfliktusokra és nézeteltérésekre, és mindez a család javát fogja szolgálni. Fontos még megjegyezni, hogy az ájurvédában a családon belüli beszélgetés kultúrája is különösen fontos szempont. A nyílt kommunikáció, amelyben például a felnőttek is bocsánatot kérnek hibáikért, jelentősen hozzájárul a családi élet harmóniájához. A tudatos beszélgetési kultúra lehetővé teszi, hogy a családtagok nyíltan beszéljenek egyes témákról, ami egészséges és harmonikus légkört teremt mindenki otthonában. <![CDATA[Ájurvéda & Jóga – A kiváló páros]]> 2022-08-01T00:00:00+02:00 2022-08-01T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.hu/info/magazin/ajurveda-joga-a-kivalo-paros Ayurveda101 magyar@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.hu/ Az azonos eredetű, szinte egy időben megjelenő Ájurvéda és Jóga úgynevezett testvértudományként írható le. A kettőjük közötti bensőséges kapcsolat egészen a Védákig nyúlik vissza. Az Ájurvéda az 5 elem ismeretén alapul, 3 doshában összefoglalva. Az Ájurvéda az élet ismereteként írható le. Az Ájurvéda és a jóga célja, hogy a test, az elme és a lélek harmóniában legyen. A rendszeresen megtartott jógagyakorlat és az Ájurvéda szerint irányított életmód fokozatosan közelebb visz ehhez. A jóga és az Ájurvéda egyaránt a test, az elme és a lélek egyensúlyát szolgálja, és mindkettő együtt kétszer erősebb hatást fejt ki. Így a jóga gyakorlása és a védikus bölcsesség az elménkre irányítja figyelmünket. Elősegíti a belső békét, erősödik az önbizalom és az önbecsülés, visszatér a derű és a harmónia. A jóga gyakorlása diéta, gyógynövények, masszázs stb. helyett jótékony ászanákat, légzőgyakorlatokat (pranayama) és relaxáló meditációkat használ. Jessica Mallaschitz, Az igazi jóga vezérigazgatója Graz szívében, gyorsan felismerte a jóga és az Ájurvéda kombinációjának hihetetlen erejét. Az igazi jóga a jógát tradícionális formájában gyakoroltatja. A hangsúly a következő három pilléren van: Ashtanga Vinyasa jóga Pranajama Ájurvéda Az Ashtanga Vinyasa jóga mindenkinek lehetőséget kínál arra, hogy figyelembe vegye egyéni szükségleteit, a saját tempójában és ritmusában haladjon. A Pranajama, az életenergiák megállítása vagy kiterjesztése Az igazi jóga gyakorlásának elengedhetetlen része. A helyes légzés, az összehangolt ászanák és a filozófia mindig fontos szerepet játszik Az igazi jógában. Az Ájurvéda bölcsessége pedig mindig jelen van, és harmonikusan áramlik be a gyakorlatba. Az igazi jóga online és élő tanfolyamain nem csak új, autentikus oldaláról ismerhető meg a jóga, hanem hasonló gondolkodású emberekkel lehet találkozni. Szabadon választható a jógaóra stílusa is, például Mysore stílusú (one-on-one) szeretne valaki részt venni, vagy akár Gentle Ashtanga jógát vagy LED-Class órán szeretne gyakorolni. Lehetőség van vezetett meditációkra , speciális workshopokra és elvonulásokra is. Az igazi jógában mindenki megtalálja a harmóniát és az egyensúlyt. <![CDATA[Ájurvédikus szájhigiénia]]> 2022-07-04T00:00:00+02:00 2022-07-04T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.hu/info/magazin/ajurvedikus-szajhigienia Ayurveda101 magyar@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.hu/ Az egészséges fogak és a feszes íny elengedhetetlenek az öröm pillanataihoz. A tiszta lehelettel kombinált szájhigiénia a vitalitás, a szépség jele és a lélek tükre. Éppen ezért a szájhigiénia különösen fontos szerepet tölt be az ájurvédikus tanításban. Az útmutató tippeket ad a mindennapi fog- és szájápolás megsegítésére. A fogmosás reggel és este aktuális. Étkezés után javasolt azonban tiszta vízzel kiöblíteni a szájat, ami különösen fontos savas italok és ételek, például gyümölcs vagy gyümölcslé, fogyasztása után. Ebben az esetben a legjobb, ha 15-30 perccel eltolódik a fogmosás. A fogmosáshoz számos gyógynövényt tartalmazó fogkrém javasolt, amely a fogakat és az ínyt egyaránt ápolja. Fogmosás után szükséges még az alapos nyelvtisztítás. Különösen éjszaka halmozódik fel sok hulladék, más néven ama, a nyelven. Ez részben kellemetlen, észrevehető és látható lepedékként ismerhető fel. Ugyanakkor ezek a lerakódások rossz leheletet is okozhatnak. A rozsdamentes acélból készült nyelvtisztító különösen alkalmas a nyelv tisztításra. Ez azt jelenti, hogy reggel néhány másodperc alatt eltávolítható a lepedék. A tisztításhoz mindkét kezével fogja meg a nyelvkaparó végeit, és tartsa vízszintesen. Ezután helyezze a nyelvtisztítót a nyelv tövére, és óvatosan húzza hátulról előre. Ismételje meg a folyamatot néhányszor. Öblítse ki a száját kevés vízzel, és öblítse le a nyelvtisztítót is a folyó víz alatt. A nyelvtisztítást az olajos öblögetés, más néven Gandusha, követi. Ideális esetben tiszta, hidegen sajtolt szezám- vagy kókuszolajat szoktak alkalmazni. A szezámolajat „érlelni” kell, azaz legalább egyszer fel kell melegíteni 108°C-ra. A Gandusha a következőképpen zajlik: Tegyen 1-2 evőkanál meleg olajat a szájába. Öblögesse körbe az olajat a szájában, rágcsálja, szívja át a fogai között. Amikor az olaj fehér és habos, köpje papírtörlőbe vagy másként helyezze a szemetesbe. VIGYÁZAT: Ne öntse az olajat a lefolyóba! Végezetül pedig a választott szájvíz teszi teljessé a reggeli szájhigiénés rutint és frissíti a leheletet. Az ájurvédikus szájhigiénia dióhéjban: Mosson fogat fogkrémmel vagy fogporral. Távolítsa el a lepedéket speciális fém nyelvkaparóval. Öblögessen a szájában levő 1 evőkanál szezámolajjal néhány percig. Végezetül frissítse leheletét ájurvédikus szájvízzel, amelyet nappal is bármikor használhat. <![CDATA[5 ájurvédikus tipp a nyárra]]> 2022-06-26T00:00:00+02:00 2022-06-26T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.hu/info/magazin/5-ajurvedikus-tipp-a-nyarra Ayurveda101 magyar@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.hu/ Kétségtelenül a nyár az egyik legkedveltebb évszak! A nap mosolyt csal az emberek arcára, szinte mindenki élvezi a nyüzsgő, szabadban eltöltött estéket, a tengerparti nyaralást, a végtelenül hosszú fürdőnapokat és még sok minden mást is ezeken kívül. Mégis a sok jó ellenére sokakat megkeserít a túlzott hőségérzet, a fokozott izzadás, a fáradtság és letargia. Az esetleges negatívumok leküzdésére, megkönnyítésére összegyűjtöttünk öt tippet, amelyekkel jól átvészelhető a Pitta időszaka: 1. A hűvösségért: Hűsítő légzőgyakorlat - Sitali Pranayama A forró nyári napokon a megerőltető sportok, mint például a kocogás nem igazán ajánlott. Vannak azonban olyan jóga gyakorlatok, amelyek tökéletesek a nyárra, ilyen például a Sitali Pranayama. Ezzel a légzőgyakorlattal lehűtheti az egész testét. A gyakorlat továbbá belső békét és ellazulást is biztosít. A gyakorlat: Üljön le egyenesen – törökülésbe vagy egy székre, nyissa ki kissé a száját, nyújtsa ki a nyelvét, és hosszában görbítse „csővé”. Ha nem tudja, tegye a nyelvét a fogai mögé a szájpadlására. Most lélegezze be a levegőt a száján keresztül, és képzeletben irányítsa a hűsítő lélegzetet a hasa irányába. Ezután lassan, az orrán keresztül lélegezze ki a levegőt. Ismételje meg a folyamatot többször. 2. Reggeli rituálé kókuszolajjal Annak érdekében, hogy igazán élvezhesse a nyarat, érdemes már kora reggel rituáléval kezdeni a napot. Így kiélvezheti még a hűvös reggeli levegőt. Reggel felkelés után egyből mosson fogat lehetőleg keserű fogkrémmel. Ezután tisztítsa meg a nyelvét nyelvkaparóval, majd öblögessen hűsítő kókuszolajjal. Végül igyon meg egy pohár vizet. Ezután indulhat a nap! 3. Bő ruha viselés Nyáron a laza ruházat segít megőrizni a test hűvösségét. A pamut vagy selyem anyagú ruhák különösen alkalmasak erre. A piros, narancssárga és intenzív sárga színek kerülendőek, ezek ugyanis stimulálják a Pittát. 4. Bőséges italfogyasztás A szervezetnek sok folyadékra van szüksége, különösen nyáron, hiszen a meleg és az izzadás nagy folyadékveszteséggel jár. Bármilyen csábító is, a jeges italok kerülendőek. Helyettük a Jeera Water (köményvíz) fogyasztása javasolt. Forraljunk fel 1 evőkanál római köményt ¾ vízben, és főzze körülbelül 5 percig. A lehűtött vizet fogyassza egész nap. ¼ görögdinnyét is pürésíthet egy szál mentával, hiszen a görögdinnye többnyire vízből áll, és különösen jó nyáron fogyasztani. 5. Csökkentse a pittát A nyár a Pitta jegyében tellik. A keserű és zöld zöldségfajták, mint például az articsóka, alkalmasak ennek a doshának az egyensúlyban tartására. A friss fűszernövények és a szezonális gyümölcsök is tökéletesek nyáron. Ezzel szemben a savas ételek, például a paradicsom, illetve a fűszeres ételek és a só is kerülendő. Csodálatos nyarat kíván az Ayurveda101 csapata! <![CDATA[Ájurvédikus szépségápolási tippek]]> 2022-06-06T00:00:00+02:00 2022-06-06T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.hu/info/magazin/ajurvedikus-szepsegapolasi-tippek Ayurveda101 magyar@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.hu/ Az arcbőr többet mond 1000 szónál. Abszolút gyors tájékoztatást ad arról, hogyan élünk, egyensúlyban vagyunk-e környezetünkkel, szenvedünk-e állandó stressztől, stb. Az ájurvédikus tanításoknak megfelelően a bőrápolást is a különböző típusokhoz lehet igazítani. Nézzük, hogyan ragyogtassa meg bőrét: Ájurvédikus bőrtípusok Vata: A Vata bőrtípust elsősorban finom pórusok és rózsás-barnás arcszín jellemzi. Egészséges állapotban a Vata bőr rugalmas és bársonyos. Ellenkező esetben törékeny, repedezett és száraz. Pitta: A szeplők és az anyajegyek a Pitta bőrtípus jellemzői. Ha a Pitta megnövekszik, ez a bőrtípus hajlamos a szennyeződésekre, allergiákra és irritációkra. Ezzel szemben az egészséges Pitta bőr puha, meleg és megfelelő nedvességtartalmú. Kapha: Zsíros, faggyús, nyirokrendszeri – A kapha bőr pórusai nagyok, ami azt jelenti, hogy ez a bőrtípus küzd a szennyeződésekkel. Egészséges állapotban jól párnázott és robusztus. 1. Masszázs A masszázs az ájurvédikus tanítás alapja. A dió-, avokádó- és szezámolajos gyengéd masszázsok kiválóan alkalmasak a Vata bőrtípusúak számára. A Pitta bőrtípusúak számára viszont jobb a hűsítő kókusz- vagy mandulaolaj használata. A kapha bőrtípusúak számára pedig a repce, a pórsáfrány vagy a szőlőmagolajos masszázs az előnyös. 2. Alvás Az egészséges és szép bőr alapvető feltétele a kipihentség, azaz az elegendő alvás. Az elegendő alvás idején a bőr képes regenerálódni. Ajánlatos tehát este 10 óra előtt lefeküdni. 3. Maszk és borogatás A masszázshoz hasonlóan a maszkok és borogatások is az ájurvédikus tanítás szerves részét képezik. Vata bőrre meleg borogatást, Pitta bőrre hűsítő termékeket, például petrezselymet vagy rózsavizet kell használni. A gőzfürdő illetve a gyömbér, a kurkuma és neem gyógynövények a Kapha típusúak számára megfelelőek. 4. Táplálkozás Az igazi szépség belülről fakad! Éppen ezért a megfelelő étrend is a szép arcbőr elengedhetetlen kelléke. 5. Rendszeres tisztítás Lefekvés előtt alaposan meg kell tisztítani a bőrt. Csak így távolítható el a felesleges faggyú, por és az egyéb szennyeződések. Az is fontos, hogy este, lefekvés előtt a bőrről a smink is letörlésre kerüljön. Szánjon időt tehát az alapos arctisztításra. 6. Fürdés és zuhanyozás Egy hosszú, kiadós fürdő újra életre keltheti az érzékeket. Ügyelni kell azonban arra, hogy a fürdőadalék ne szárítsa ki a bőrt. A hidratáló anyagok, például az olajok és a tejsavópor segíthetnek ebben. Továbbá arra is ügyelni kell, hogy a fürdőadalékok és a tusfürdők alkoholmentesek legyenek. Most már szabad az út a gyönyörű arcbőrhöz! <![CDATA[Vegán táplálkozás a mindennapokban]]> 2022-05-27T00:00:00+02:00 2022-05-27T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.hu/info/magazin/vegan-taplalkozas-a-mindennapokban Ayurveda101 magyar@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.hu/ Vegán táplálkozás és növényi fehérjeforrások A tisztán növényi étrendet fogyasztók is megfelelő mennyiségű fehérjebevitelt bíztosíthatnak önmaguk számára. Számos véleménnyel ellentétben a növények is rengeteg fehérjét tartalmaznak: 100 g borsó közel 23 g fehérjét,100 g lencse pedig 24 g fehérjét tartalmaz. Emellett például a tofu, a diófélék és a zöldségek is a növényi fehérjeforrások közé sorolhatóak. A növényi alapú étrend előnyeiről olvashat cikkünkben, továbbá megtudhatja, mire kell odafigyelni és egyáltalán hogyan kell belevágni a vegán táplálkozásba. A növényi alapú étrend alapvetően fedezi a napi normál fehérjeszükségletet. A zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek és diófélék elegendő fehérjét biztosítanak a mindennapi élethez. A növények továbbá rengeteg ballasztanyagot, vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, éppen ezért nagyon táplálóak is. A növényi fehérjeforrások egészséges zsírokat, viszont kevesebb koleszterint tartalmaznak. A diófélék a legjobb példa erre. Ez lényegében azt jelenti, hogy a növények a jó minőségű zsírtartalom ellenére gyakran alacsonyabb kalóriatartalmúak. Mindezek ellenére a növényi eredetű fehérjék mégsem teljes értékűek, hiszen nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. A fehérjék aminosavakból állnak, amelyeket a szervezet önmaga nem tud előállítani. Ezért fontos a különböző forrásokból származó fehérjék kombinálása. Például csicseriborsót, borsót, zabot, tönkölyt vagy kölest a nap folyamán elosztva bármikor belevonhat az étrendbe. Hogyan kell belekezdeni a növényi alapú étrendbe? A növényi étrend alapját a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, magvak és diófélék alkotják. A teljes kiőrlésű termékek szintén népszerűek. Az állati eredetű termékek vegán alternatívákkal is helyettesíthetőek: Vaj: margarin, kókuszolaj Tej: növényi tej Hús: tofu, tempeh, seitan Joghurt: Növényi joghurt Tejszín: szójatejszín, teljes zsírtartalmú cukrozatlan kókusztej, kókuszkrém A vegán konyha további alapanyagai: Gyümölcsök Zöldségek Gabonák és gabonából készült termékek: rizs, árpa, köles, zabpehely, quinoa, bulgur stb. Hüvelyesek: lencse, borsó, bab, csicseriborsó stb. Keményítőtartalmú ételek: burgonya, kukorica, édesburgonya stb. Diófélék és magvak: kesudió, dió, tökmag, mandula, szezám stb. Teljes kiőrlésű termékek: kenyér, tészta stb. Kiváló minőségű olajok: kókuszolaj, avokádóolaj, lenmagolaj, olívaolaj, dióolaj stb. <![CDATA[Hidrolátok - GYIK]]> 2022-05-09T00:00:00+02:00 2022-05-09T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.hu/info/magazin/gyik-hidrolatok Ayurveda101 magyar@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.hu/ Mi a különbség az illóolajok és a hidrolátok között? A hidrolátokat és illóolajokat vízdesztillációval nyerik. Az illóolajok a növény zsírban oldódó részeit képezik, míg a hidrolátok melléktermékként a növény vízben oldódó részeiből állnak. Ezáltal a növény rengeteg értékes anyaga megmarad... Miért népszerűek a hidrolátok? A hidrolátokat sokáig csak tiszta hulladékterméknek tekintették. Fokozatosan fedezték fel az illóolajéhoz hasonló értékes hatásait és váltak egyre népszerűbbé. Az illóolajokkal ellentétben azonban sokkal enyhébbek. Az érzékeny bőrűek, a csecsemők és a terhes nők számára ez különös előnnyel bír. Kúrákhoz is kiválóan alkalmasak. Mire használhatók a hidrolátok? A hidrolátokat gyakran használják spray-k formájában arc- és testápoláshoz. Dezodorként és parfümként is népszerűek. Szívesen használják légfrissítőként is a helyiségekben. Az illóolajokhoz hasonlóan illatlámpákban is használhatók. A hidrolátok aromatizálásra is alkalmasak. Ebben az esetben azonban fontos a hidrolát és a víz megfelelő aránya. A hidrolátok borogatásként is beváltak. A virágvíz frissítően hűsítő hatású, és kellemes lehet leégés, sportsérülés vagy akár kisebb sebek esetén is. Miért tejszerű a hidrolát? Színe igazából lehet tiszta, átlátszó vagy tejszerű is, ami alapvetően a gyártástól függ. Ha az állaga tejes-zavaros, akkor a hidrolátban több hatóanyag maradt meg az eredeti növényből. Tehát a jó minőség egyik fontos jellemzője, ha egy hidrolát tejszerű-felhős. Hogyan lehet megítélni a hidrolát minőségét? A "virágvíz" vagy "aquarom" megjelölés általában valódi hidrolátra utal, míg az "aromavíz" vagy "illatvíz" szintetikusan előállított terméket jelent. A desztillált növény botanikai neve a felhasznált összetevőkről is tájékoztatást ad. Az információk legtöbbször etiketten találhatóak meg, amely például azt is jelzi, a növény mely részei kerültek felhasználásra (például a virágok, szárak, kéreg stb.). A megfelelő tárolás hihetetlenül fontos!: Állandó hűvös hőmérsékleten tárolandó. Kizárólag sötét kiszerelésben vásárolja. A legjobb, ha a palackot szórófejjel látja el, így kevesebb oxigén jut a hidroszolba. Gyorsan és körülbelül 6 héten belül felhasználandó. <![CDATA[Ájurvéda és TCM]]> 2022-04-22T00:00:00+02:00 2022-04-22T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.hu/info/magazin/tcm-es-ajurveda-hasonlosagok-es-kueloenbsegek Ayurveda101 magyar@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.hu/ A Hagyományos kínai orvoslás, röviden TCM Kínából, míg az Ájurvéda Indiából származik. Mindkét tanítás több ezer éves, a testet és az elmét elválaszthatatlan egységnek tekintik. Azaz a holisztikus koncepció szolgál mindkettő alapjául. Mi a TCM? A TCM a yin, a yang és a chi hármasán alapul. A yint és a jangot gyakran ellentétként értelmezik a természetben, gondoljunk például a nőiesség és a férfiasság ellentétére. A test valamennyi funkciója, illetve a betegségek is fel vannak osztva a yin és yang között. Ez a koncepció öt alapelvet követ: Mindennek két oldala van. Minden jin és jang további yinre és jangra bontható. A yin és a jang nem választhatóak el egymástól, ugyanis kölcsönösen egészítik ki egymást. A yin és a jang kölcsönösen szabályozzák is egymást. A yin és a jang átalakulnak, beleolvadnak egymásba. A dinamikus jin és jang kapcsolat létfontosságú az egészség szempontjából. A Chi azt az életenergiát jelenti, amely a meridián csatornákon keresztül áramlik az egész testen keresztül. Elzáródásnak nevezik, ha a Chi nem tud akadálytalanul átáramlani a 12 fő, illetve számos másodlagos meridiánon. A masszázs, az akupunktúra és természetesen a táplálkozás nagy szerepet játszik mindennek megvalósulásában. Hasonlóságok az Ájurvéda és TCM között A Vata, Pitta és Kapha doshák csak az ájurvédikus tanításokban léteznek. Öt elemből állnak: víz, föld, levegő, tűz és tér, a maguk dominanciájával meghatározzák a testtípusokat. A TCM-ben ezek az energiák nincsenek megkülönböztetve. Mindkét doktrína megegyezik, különösen a táplálkozás tekintetében. A TCM-ben a táplálkozás az 5 elem elméletén alapul, míg az Ájurvédában a doshák a legfontosabbak. Mindazonáltal mindkét tanításnak a következő közös pontjai vannak: Regionális és szezonális élelmiszerfogyasztás. Meleg étel fogyasztása a hideg ételek helyett. Az összes íz fogyasztása. Erő a középpontból Mindkét tanítás a szélsőségek elkerüléséről szól. Az étrend, az életmód és a szellemiség is az arany középutat követi. A központot a szervezetben a gyomor, a lép és a táplálkozás alkotja. Az Ájurvédában az Agni a gyomor-bél traktus emésztő tüzét jelenti. Következtetés A TCM és az Ájurvéda nemzeti és időtlen tradíción alapul. A természet törvényeit követik. Bár több ezer évesek, soha nem veszítették el aktualitásukat. Sokat tanulhatunk mindkét rendszertől, és bizonyos vonatkozásokban kombinálhatjuk is őket egymással.