5 ájurvédikus tipp a nyárra

5 ájurvédikus tipp a nyárra

Az ájurvéda segítségével a forró évszakban

Kétségtelenül a nyár az egyik legkedveltebb évszak! A nap mosolyt csal az emberek arcára, szinte mindenki élvezi a nyüzsgő, szabadban eltöltött estéket, a tengerparti nyaralást, a végtelenül hosszú fürdőnapokat és még sok minden mást is ezeken kívül. Mégis a sok jó ellenére sokakat megkeserít a túlzott hőségérzet, a fokozott izzadás, a fáradtság és letargia. Az esetleges negatívumok leküzdésére, megkönnyítésére összegyűjtöttünk öt tippet, amelyekkel jól átvészelhető a Pitta időszaka:

1. A hűvösségért: Hűsítő légzőgyakorlat - Sitali Pranayama

A forró nyári napokon a megerőltető sportok, mint például a kocogás nem igazán ajánlott. Vannak azonban olyan jóga gyakorlatok, amelyek tökéletesek a nyárra, ilyen például a Sitali Pranayama. Ezzel a légzőgyakorlattal lehűtheti az egész testét. A gyakorlat továbbá belső békét és ellazulást is biztosít.

A gyakorlat:

  • Üljön le egyenesen – törökülésbe vagy egy székre, nyissa ki kissé a száját, nyújtsa ki a nyelvét, és hosszában görbítse „csővé”. Ha nem tudja, tegye a nyelvét a fogai mögé a szájpadlására.
  • Most lélegezze be a levegőt a száján keresztül, és képzeletben irányítsa a hűsítő lélegzetet a hasa irányába.
  • Ezután lassan, az orrán keresztül lélegezze ki a levegőt. Ismételje meg a folyamatot többször.

2. Reggeli rituálé kókuszolajjal

Annak érdekében, hogy igazán élvezhesse a nyarat, érdemes már kora reggel rituáléval kezdeni a napot. Így kiélvezheti még a hűvös reggeli levegőt. Reggel felkelés után egyből mosson fogat lehetőleg keserű fogkrémmel. Ezután tisztítsa meg a nyelvét nyelvkaparóval, majd öblögessen hűsítő kókuszolajjal. Végül igyon meg egy pohár vizet. Ezután indulhat a nap!

3. Bő ruha viselés

Nyáron a laza ruházat segít megőrizni a test hűvösségét. A pamut vagy selyem anyagú ruhák különösen alkalmasak erre. A piros, narancssárga és intenzív sárga színek kerülendőek, ezek ugyanis stimulálják a Pittát.

4. Bőséges italfogyasztás

A szervezetnek sok folyadékra van szüksége, különösen nyáron, hiszen a meleg és az izzadás nagy folyadékveszteséggel jár. Bármilyen csábító is, a jeges italok kerülendőek. Helyettük a Jeera Water (köményvíz) fogyasztása javasolt. Forraljunk fel 1 evőkanál római köményt ¾ vízben, és főzze körülbelül 5 percig. A lehűtött vizet fogyassza egész nap.

¼ görögdinnyét is pürésíthet egy szál mentával, hiszen a görögdinnye többnyire vízből áll, és különösen jó nyáron fogyasztani.

5. Csökkentse a pittát

A nyár a Pitta jegyében tellik. A keserű és zöld zöldségfajták, mint például az articsóka, alkalmasak ennek a doshának az egyensúlyban tartására. A friss fűszernövények és a szezonális gyümölcsök is tökéletesek nyáron. Ezzel szemben a savas ételek, például a paradicsom, illetve a fűszeres ételek és a só is kerülendő.

Csodálatos nyarat kíván az Ayurveda101 csapata!