Ájurvédikus szépségápolási tippek

Ájurvédikus szépségápolási tippek

A szebb arcbőrért

Az arcbőr többet mond 1000 szónál. Abszolút gyors tájékoztatást ad arról, hogyan élünk, egyensúlyban vagyunk-e környezetünkkel, szenvedünk-e állandó stressztől, stb. Az ájurvédikus tanításoknak megfelelően a bőrápolást is a különböző típusokhoz lehet igazítani. Nézzük, hogyan ragyogtassa meg bőrét:

Ájurvédikus bőrtípusok

  • Vata: A Vata bőrtípust elsősorban finom pórusok és rózsás-barnás arcszín jellemzi. Egészséges állapotban a Vata bőr rugalmas és bársonyos. Ellenkező esetben törékeny, repedezett és száraz.
  • Pitta: A szeplők és az anyajegyek a Pitta bőrtípus jellemzői. Ha a Pitta megnövekszik, ez a bőrtípus hajlamos a szennyeződésekre, allergiákra és irritációkra. Ezzel szemben az egészséges Pitta bőr puha, meleg és megfelelő nedvességtartalmú.
  • Kapha: Zsíros, faggyús, nyirokrendszeri – A kapha bőr pórusai nagyok, ami azt jelenti, hogy ez a bőrtípus küzd a szennyeződésekkel. Egészséges állapotban jól párnázott és robusztus.

1. Masszázs

A masszázs az ájurvédikus tanítás alapja. A dió-, avokádó- és szezámolajos gyengéd masszázsok kiválóan alkalmasak a Vata bőrtípusúak számára. A Pitta bőrtípusúak számára viszont jobb a hűsítő kókusz- vagy mandulaolaj használata. A kapha bőrtípusúak számára pedig a repce, a pórsáfrány vagy a szőlőmagolajos masszázs az előnyös.

2. Alvás

Az egészséges és szép bőr alapvető feltétele a kipihentség, azaz az elegendő alvás. Az elegendő alvás idején a bőr képes regenerálódni. Ajánlatos tehát este 10 óra előtt lefeküdni.

3. Maszk és borogatás

A masszázshoz hasonlóan a maszkok és borogatások is az ájurvédikus tanítás szerves részét képezik. Vata bőrre meleg borogatást, Pitta bőrre hűsítő termékeket, például petrezselymet vagy rózsavizet kell használni. A gőzfürdő illetve a gyömbér, a kurkuma és neem gyógynövények a Kapha típusúak számára megfelelőek.

4. Táplálkozás

Az igazi szépség belülről fakad! Éppen ezért a megfelelő étrend is a szép arcbőr elengedhetetlen kelléke.

5. Rendszeres tisztítás

Lefekvés előtt alaposan meg kell tisztítani a bőrt. Csak így távolítható el a felesleges faggyú, por és az egyéb szennyeződések. Az is fontos, hogy este, lefekvés előtt a bőrről a smink is letörlésre kerüljön. Szánjon időt tehát az alapos arctisztításra.

6. Fürdés és zuhanyozás

Egy hosszú, kiadós fürdő újra életre keltheti az érzékeket. Ügyelni kell azonban arra, hogy a fürdőadalék ne szárítsa ki a bőrt. A hidratáló anyagok, például az olajok és a tejsavópor segíthetnek ebben. Továbbá arra is ügyelni kell, hogy a fürdőadalékok és a tusfürdők alkoholmentesek legyenek.

Most már szabad az út a gyönyörű arcbőrhöz!