Ájurvédikus megoldások a gyönyörű hajért

Ájurvédikus megoldások a gyönyörű hajért

Úgy érzi, hogy haja élettelen és erőtlen? Az ájurvédikus tanítás alapján a haj egészsége az egész test egészségét tükrözi. Mindkettőnek megfelelő táplálásra és ápolásra, valamint kiegyensúlyozott életmódra van szüksége. Ezen tényezők mellett számos más dolog is befolyásolja a haj megjelenését - a dosha-tól a stresszig, a szennyezettségtől az életkorig.

Íme néhány tipp a haj regeneráláshoz (hajtípustól függetlenül):

Az egészséges hajnak egészséges étrendre van szüksége

Mint sok esetben az ájurvédában, a haj esetében is a legfontosabb a megfelelő táplálkozás, valamint az emésztés. Az élettelen haj gyakran a rossz táplálkozás vagy tápanyagbevitel következménye. Mivel a haj, a körömhöz hasonlóan, a csont anyagcseréjének mellékterméke, ezért hasznos a csontszövetet támogató étrend.

Íme néhány útmutató:

Az ájurvéda szerint a sötétzöld levelű, keserű ízű főtt zöldségek jót tesznek a hajnak. Azonban figyeljen arra, hogy az ételek megfeleljenek az Ön Dosha-típusának, természetesen szezonálisak valamint jó ízűek legyenek. A dió, a mandula, valamint a tökmag hajápolónak számít. Kerülje a nehezen emészthető élelmiszereket, például a cukrot, valamint az olajban sült ételeket ...

A fűszerek fontosak az emésztés támogatásában. A görögszéna, a római kömény, a kurkuma és a koriander tökéletes választás lehet.

A legjobb hajápolás a természetes hajápolás

Sajnos sok sampon, valamint kondicionáló olyan vegyszereket tartalmaznak, amelyek hosszú távon több kárt, mint hasznot tesznek a hajunkban. Tehát amikor csak lehetséges, enyhe gyógynövény alapú recepteket alkalmazzon. Lehet, hogy nem annyira illatos, valamint jól habzó, azonban a haj számára sokkal egészségesebb. Ügyeljen arra is, hogy haja ne érintkezzen klórral! Ez különösen nyáron, úszás közben merülhet fel.

Fejbőr masszázs

A fejbőr rendszeres, meleg olajjal történő masszázsa csodát tehet. Nemcsak serkenti a hajgyökereket, hanem nedvességgel látja el a fejbőrt.

Ha lehetséges, hagyja az olajat egy éjszakán át hatni(a haját egy törülközőbe csavarva). Száraz haj esetén hetente két masszázs ajánlott.

Tartsa kordában a stresszt

A túlzott stressz ronthatja a fejben lévő prana vata-t, ami az ájurvédikus tanítások szerint megzavarhatja a hajképződés folyamatát, valamint korai őszüléshez vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy jól kezeljük a mindennapi stresszt. Egy kis segítség:

  • rendszeres edzés (legjobb a jógázás)
  • elegendő, nyugodt alvás
  • napi rutin
  • meditáció
  • stresszcsökkentő gyakorlatok és kezelések

Ha Ön is szeretne gyönyörű, erőteljes hajat alkalmazza ezeket az ájurvédikus tippeket. Haja meg fogja köszönni.