9 ájurvédikus esti rituálé a boldogságért és a jó alvásért

9 ájurvédikus esti rituálé a boldogságért és a jó alvásért

Este, egy fárasztó nap után teljesen kimerülve, nem csoda, hogy nincs energiánk a konstruktív befejezésre. Mit is jelent ez? Hogy nem adjuk meg a szervezetnek a szükséges ápolást a következő napra való felkészüléshez.

Ilyenkor segíthetnek az ájurvédikus esti rituálék. A rendszeres ájurvédikus esti rutin nemcsak ellazulni segít és több energiával ajándékoz meg másnapra, jobban is fog aludni.

További plussz pontot jelent, hogy mindez nem nehéz lépések sorozata. Valójában csak egy kis időre van szüksége önmagára és a rendszerességre, hiszen a gyakorlás, a napi rutin kialakítása, mindent megkönnyít.

Mit kell elkerülni

Mielőtt rátérnénk az esti rutinra, vessünk egy pillantást azokra a tevékenységekre, amelyeket serkentő hatásuk miatt kifejezetten érdemes kerülni az esti órákban.

Íme egy rövid lista azokról a tevékenységekről, amelyeket ideális esetben kerülni kell este 8 óra után, ha nem is korábban:

 • Kerülje a 22 óra utáni ébrenlétet.
 • Kerülje az erős fényt a házban és a képernyők kék fényét.
 • Kerülje a munkát, beleértve a munkáról való beszélgetést is.
 • Kerülje a súlyos, komoly vagy felizgató beszélgetéseket és vitákat.
 • Kerülje a házi feladatok elvégzését vagy az iskolával kapcsolatos tevékenységeket (tanulás, tankönyvek olvasása stb.).
 • Kerülje az e-mailek olvasását, illetve megválaszolását.
 • Kerülje a számítógépeket, telefonokat és egyéb stimuláló elektronikus eszközöket.
 • Kerülje a tévézést, illetve filmnézést (különösen az ijesztő vagy izgató filmeket, műsorokat).
 • Amennyiben tévét kell néznie, feltétlenül az ágyán kívül tegye, majd végezzen el néhány ajánlott nyugtató tevékenységet.
 • Kerülje a hangos zenét.
 • Kerülje a sportolást (könnyű, nyugodt séta még belefér).
 • Kerülje a késői étkezést.
 • Kerülje a túl sok folyadék fogyasztását.
 • Kerülje a kanapén való elalvást.

Ájurvédikus esti rituálék a nyugodt alvásért

A következő ájurvédikus esti rituálék segítenek ellazulni, pozitív és helyreállító energiát meríteni.

1. Mondjon NEM-et a koffeinre:

Tartsa be ezt a szabályt, és korlátozza le koffeinfogyasztását a reggeli órákra. Ha nem is reggel, az utolsó kávét legkésőbb ebéd után fogyassza el, hiszen a koffein a következő 6 órában dolgozik. Az idegek megnyugtatására este érdemes inkább meleg tejet inni szerecsendióval, vagy finom gyógyteát , pl. kamilla vagy citromfű, kortyolgatni.

2. Fogyasszon korai és könnyű vacsorát:

Az ájurvéda szerint 18 és 22 óra között aktiválódik a víz és a föld kapha energiája, amitől az emésztőrendszer elernyed.

Tehát jobb, ha ez idő előtt étkezik, hogy lefekvés előtt az emésztés zavartalanul működhessen. Ez az étkezés a lehető legkönnyebb legyen, hogy ne nehezítse meg a gyomrot.

3. Ne igyon vizet étkezés közben és közvetlenül étkezés után:

Az étkezést követő 30 percben nem javasolt vizet fogyasztani, mivel a víz felhígítja az emésztőnedvet, megtorpedózza az emésztőrendszert, és megzavarja az inzulinszintet.

Próbálja meg elkerülni a víz fogyasztását étkezés közben és közvetlenül utána.

4. Rágjon el néhány édesköménymagot vacsora után:

Az édesköménymagot a világ számos részén antimikrobiális tulajdonságai, valamint gazdag ballasztanyag tartalma miatt kedvelik. Rágjon el egy evőkanálnyi édesköménymagot vacsora után gyomra jólétéért.

5. Sétáljon étkezés után:

Ragaszkodjon ehhez az egy szokáshoz, sok olyan betegségtől fogja megkímélni, amit a vacsora utáni kanapén fekvés okoz. Menjen el sétálni, ez fokozza az emésztést.

6. Csökkentse a stimulációt:

A képernyők kék fénye zavarja alvását és erőlteti a szemét, ezek a stimulánsok megakadályozzák, hogy elméje kikapcsoljon. Lefekvés előtt legalább egy órával kapcsolja ki a tévét, a számítógépet és a telefont, és a fényes világítást is váltsa fel gyengébb fényre az alvóhelyiségben. A legjobb lenne, ha este 8 után nem is nézné a képernyőket.

7. Masszírozza be a lábát éjszakára olajjal

A természet néhány kulcsfontosságú nyomáspontot helyezett el a lábakon, amelyek megfelelő stimuláció esetén enyhíthetik a test fájdalmait. Kényeztesse hát lábait nyugtató, pl. vetiver vagy szantálfa, illóolajokkal, az alvás elősegítésére.

8. Ászanák a jobb alvásért:

A babapóz, a hullapóz vagy a gerinc forgató ászana kiválóan megnyugtatja az elmét és ellazítja az izmokat, amelyek a nap folyamán oly sokat dolgoztak, különösen a csípő területén.

9. Korai alvás:

Az ájurvédában a kapha dosha gyorsan alvó. A kapha alvás időzónája 18:00 és 22:00 között van, ezért ebben az időszakban tanácsos lefeküdni. A Kapha nehéz és lassú energiája mély álomba ringatja.

-

Mint minden ájurvédikus kezelésnél, itt is elengedhetetlen a következetesség. Ezért, ha csak időnként tartja be a rituálét, nem azokat a hatékony és hosszan tartó előnyöket fogja elérni, amelyekre valószínűleg a legjobban vágyik. Természetesen sok javaslatot említettünk. Nem kell mindent minden este megtenni. Valójában az a legjobb, ha azt a két-három dolgot, amelyik a legjobban tetszik, kiválasztja és azt tartja be minden este. Ehhez pedig bizonyos estéken választhat a további pontok közül.

Minden jó ha jó a vége; ez az, ami minden nap valóra válik az ájurvédikus esti rituáléknak köszönhetően.