Ájurvédikus szájhigiénia

Ájurvédikus szájhigiénia

Tippek a ragyogóan szép mosolyért

Az egészséges fogak és a feszes íny elengedhetetlenek az öröm pillanataihoz. A tiszta lehelettel kombinált szájhigiénia a vitalitás, a szépség jele és a lélek tükre. Éppen ezért a szájhigiénia különösen fontos szerepet tölt be az ájurvédikus tanításban. Az útmutató tippeket ad a mindennapi fog- és szájápolás megsegítésére.

A fogmosás reggel és este aktuális. Étkezés után javasolt azonban tiszta vízzel kiöblíteni a szájat, ami különösen fontos savas italok és ételek, például gyümölcs vagy gyümölcslé, fogyasztása után. Ebben az esetben a legjobb, ha 15-30 perccel eltolódik a fogmosás. A fogmosáshoz számos gyógynövényt tartalmazó fogkrém javasolt, amely a fogakat és az ínyt egyaránt ápolja.

Fogmosás után szükséges még az alapos nyelvtisztítás. Különösen éjszaka halmozódik fel sok hulladék, más néven ama, a nyelven. Ez részben kellemetlen, észrevehető és látható lepedékként ismerhető fel. Ugyanakkor ezek a lerakódások rossz leheletet is okozhatnak. A rozsdamentes acélból készült nyelvtisztító különösen alkalmas a nyelv tisztításra. Ez azt jelenti, hogy reggel néhány másodperc alatt eltávolítható a lepedék.

  • A tisztításhoz mindkét kezével fogja meg a nyelvkaparó végeit, és tartsa vízszintesen.
  • Ezután helyezze a nyelvtisztítót a nyelv tövére, és óvatosan húzza hátulról előre. Ismételje meg a folyamatot néhányszor.
  • Öblítse ki a száját kevés vízzel, és öblítse le a nyelvtisztítót is a folyó víz alatt.

A nyelvtisztítást az olajos öblögetés, más néven Gandusha, követi. Ideális esetben tiszta, hidegen sajtolt szezám- vagy kókuszolajat szoktak alkalmazni. A szezámolajat „érlelni” kell, azaz legalább egyszer fel kell melegíteni 108°C-ra. A Gandusha a következőképpen zajlik:

  • Tegyen 1-2 evőkanál meleg olajat a szájába.
  • Öblögesse körbe az olajat a szájában, rágcsálja, szívja át a fogai között.
  • Amikor az olaj fehér és habos, köpje papírtörlőbe vagy másként helyezze a szemetesbe. VIGYÁZAT: Ne öntse az olajat a lefolyóba!

Végezetül pedig a választott szájvíz teszi teljessé a reggeli szájhigiénés rutint és frissíti a leheletet.

Az ájurvédikus szájhigiénia dióhéjban:

  1. Mosson fogat fogkrémmel vagy fogporral.
  2. Távolítsa el a lepedéket speciális fém nyelvkaparóval.
  3. Öblögessen a szájában levő 1 evőkanál szezámolajjal néhány percig.
  4. Végezetül frissítse leheletét ájurvédikus szájvízzel, amelyet nappal is bármikor használhat.