Ájurvédikus tippek tavaszra

Ájurvédikus tippek tavaszra

A télről, tavaszra való átállás sokak számára testileg nem egyszerű. Ehhez kínál az ájurvéda pár hasznos tippet.

A tavasz gyorsan közeledik. A természet lassan ébred, minden életre kel, a méhek a melegebb napokon kirepülnek pollent, valamint nektárt keresve.

A hosszabb ideig tartó és erősebb napfény számunkra is jótékony hatású, azonban gyakran a tél miatt még mindig levertnek érezzük magunkat. Az ájurvéda bölcsessége segíthet abban, hogy egyensúlyba kerüljünk. Íme néhány tipp:

Tavaszi nagytakarítás

Egy igazi klasszikus, amelyet nem kedvelünk. Azonban a lakás kitakarításával, megtisztíthatjuk lelkünket is. Úgy tartják, hogy a test a lélek temploma. Testünk, valamint lelkünk megtisztítása könnyebb, tiszta otthonban élve. Tehát először takarítsuk ki otthonunkat.

Hagyja, hogy ragyogjon otthona! Húzza el a függönyöket, használjon illóolajokat - eukaliptusz, boróka - és díszítse otthonát élénk, világos színekkel vagy növényekkel!

Tisztítsa meg a testét

A tavasz ideális egy enyhe ájurvédikus tisztításhoz. Így megszabadulhat a testben felhalmozódott toxinoktól, valamint az Ama-tól. Jó, ha két hétig kerülni tudja a cukor, a tejtermékek, az alkohol, a koffein, valamint a vörös húsok fogyasztását. Ezzel egy kis szünetet adhat testének. Ugyanakkor növelje a vízbevitelt, jógázzon, pihenjen, valamint fogyasszon alapvető élelmiszereket (zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű termékeket, hüvelyeseket). A legjobb ezt párban, vagy kis csoportban végezni, így könnyebb a lemondás.

Az Agni megerősítése

Indítsa a napot egy pohár meleg, citromos vízzel. Fogyasszon fermentált ételeket, amelyek erősítik a bélflórát, valamint minden étkezés után gyömbérteát. A séta is fokozza az Agni-t.

Légzés

A legegyszerűbb, mindennapi dolgok gyakran a legnehezebbek. Ha egyszerűsítjük életünket a dolgok tudatos csökkentésével, akkor időt és helyet teremtünk a légzéshez, hogy csak a jelennek élhessünk, élvezve a pillanatot. Keressen napi tíz percet, és végezzen néhány légzési gyakorlatot (például pránajáma). Egy nagyon egyszerű feladat, például, hogy elszámol ötig a be- és kilégzésnél. Mindegyik után tartson egy kis szünetet. Idővel hosszabbítsa meg az intervallumokat (belélegzéskor ötig, kilégzéskor nyolcig számoljon). Ezzel az egyszerű feladattal csökkentheti a stresszt.

Együtt a természettel

Most, hogy minden növekszik és újra virágzik, fordítsunk különös figyelmet arra, hogy valahogy kapcsolatot teremtsünk a természettel. Ezzel megteremtheti a harmónia érzetét. Sétáljon a természetben, élvezve a nyugalmat. Annyi látni- és felfedezni való van.

Ezeknek az egyszerű, de hatékony tippeknek köszönhetően könnyen legyőzheti a tavaszi fáradtságot, és újra feltöltődhet energiával. Kellemes tavaszi időtöltést!