A tea alternatív felhasználási módjai

A tea alternatív felhasználási módjai

Ahogy kezd hülni az idő, a legtöbb ember ismét több teát kezd el fogyasztani. Most nem is a különféle teák pozitív hatásáiról lesz szó, bizonyára elég gyakran hallott már róluk. A tea különféle alternatív felhasználási lehetőségeit szeretnénk bemutatni.

Arctonikként:

Számtalan különféle gyógytea létezik, és mindegyik tea más, de határozottan pozitív hatással van a bőrre. Egyes teafajták összehúzó hatásúak, mások gyulladásgátló tulajdonsággal bírnak... Ezért is használható a tea (a legjobb minőségű és aromaanyagok nélkül) arctonikként. Néhány különösen alkalmas fajta:

Hajkondicionálóként:

A csalán tea igazi szépség - booster a haj számára, számos pozitív hatással bír a fejbőrre. Ha rendszeresen masszírozza bele a csalánteát a fejbőrbe és a hajba, az többek között elősegítheti a fejbőr vérkeringését.

Szemgyulladás esetén:

A tea enyhítheti a szemproblémákat. A középkor óta bevált háztartási gyógymód például a szemvidítófű tea, amely Euphrasia néven is ismert. A szemvidítófű gyulladáscsökkentő, antibakteriális és fájdalomcsillapító hatású, ezért alkalmas a szem ellazítására.

Egész nap fogyaszthatja a teát, de közvetlenül a szemre is alkalmazhatja. Ennek egyik módja a szemborogatás. Szűrje le a teát, távolítsa el a lebegő részecskéket, amelyek irritálhatják a szemet. Ezután mártson egy steril vattakorongot a hideg teába, és helyezze a csukott szemére.

Bőrradírként:

A zöld tea számos olyan összetevőt tartalmaz, amelyek jót tesznek bőrnek. Tehát van értelme peelinget készíteni belőle. Ez nagyon egyszerű, és csak olyan alapanyagokra van szükség, amelyek valószínűleg amúgy is megvannak otthonában: zöld tea, méz, olívaolaj és kristálycukor. A zöld tea hatóanyagai antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásúak, az olívaolaj hidratáló hatású, a cukor eltávolítja az elhalt hámsejteket, a méz pedig többek között segíti a vérkeringést.

Hozzávalók:

  • 1 tk zöld tea
  • 1 tk méz (vegán alternatíva: juharszirup)
  • 2 tk olívaolaj
  • ~ 6 tk cukor

Először keverje össze a zöld teát, a mézet és az olívaolajat. Ezután annyi cukrot adjon hozzá, hogy a massza omlós állagú legyen. Egyszerűen vigye fel a zöld tea peelinget a megtisztított bőrére, finoman dörzsölje be, majd öblítse le meleg vízzel.

A tea tehát egy sokoldalú házi gyógymód, amely nemcsak finom, sokkal többre is képes. Reméljük, ezek a javaslatok új felhasználási módot adtak Önnek. Jó szórakozást a kipróbálásához.