Ghee - a zsírok királynője

Ghee - a zsírok királynője

A zsírok létfontosságúak nekünk, embereknek. Ha jobban megnézzük az ájurvédikus perspektívát, a zsírok királynője azonnal felismerhető: Ghee (ejtsd: „Gie”). Indiában és Pakisztánban a ghee minden konyhában alapfelszerelés, és nélkülözhetetlennek tekintik, de még nem annyira elterjedt a nyugati világ konyháiban. Erős emelkedő tendencia azonban látható.

Mi az a ghee

A ghee vajzsír, amely a tisztított vajhoz kapcsolódik. Kifejezetten gyártott, ezért már nem tartalmaz tejfehérjét és nagyon kevés vizet.

Az ájurvédikus tanítás szerint a ghee számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik.

Milyen tulajdonságokat tulajdonítanak a ghee -nek?

A klasszikus vajjal szemben a „megtisztított” vajzsír nagyon jól tolerálható. Sok étel könnyebben emészthető, és laktóz intoleranciában szenvedők is biztonságosan fogyaszthatják.

Az ájurvédikus tanításban a ghee -nek mindenféle pozitív hatást tulajdonítanak, amelyek miatt csodaszerként jelenik meg. Gyógyászati célokra használják mind belsőleg, mind külsőleg. A Ghee állítólag többek között

  • elősegíti a koncentrációt
  • méregtelenítő hatásúak
  • segítség a vérszegénység ellen
  • szövetvédő hatású
  • gyulladásgátló legyen

A hozzáadott gyógynövényektől függően chilit, zsályát, fahéjat vagy rozmaringot használnak, mind az íz, mind a hatás kissé megváltozik.

Mire használható a ghee?

A ghee sokféleképpen használható a konyhában. Alkalmas pörkölésre, sütésre és akár rántásra is, mert nagyon magas hőmérsékletre melegíthető.

Készíts magadnak ghee -t?

Igen, mindenki maga készítheti a ghee -t. Valójában viszonylag könnyű megtenni. Ehhez szükség van hat -nyolc darab vajra (lehetőleg bio), amit lassan feloldunk egy serpenyőben, majd pároljuk. Ez fehéres mártást hoz létre, amely habozni kezd. Ezt a habot a felületen most többször lefoszlik.

A ghee készen áll, amikor az összes víz elpárolgott, és a kicsapódott, most barnás fehérje az edény aljára süllyedt. Amint ez kész, vegye le az edényt a tűzhelyről. Ezután finom szitán öntjük a most aranyszínű folyadékot, majd beönthetjük egy befőttesüvegbe.

Mi a különbség a ghee és a hagyományos sűrített vaj között?

A hagyományos tiszta vajzsírral ellentétben a ghee sokkal tovább melegszik. A kicsapódott fehérje megbarnul, és enyhén diós ízt kölcsönöz a ghee -nek.

Mennyi ghee -t készíthet egy kiló vajból?

Ha felforral egy kiló vajat, valamivel kevesebb, mint 700 gramm ghee -t kap (maximum). A tiszta ghee felbontás után akár hónapokig is eltartható hűtés nélkül. Mindazonáltal védeni kell a fénytől és a hőtől.

Kattintson ide a ghee kínálatunkért.