Ghee - a zsírok királynője
A zsírok létfontosságúak nekünk, embereknek. Ha jobban megnézzük az ájurvédikus perspektívát, a zsírok királynője azonnal felismerhető: Ghee (ejtsd: „Gie”). Indiában és Pakisztánban a ghee minden konyhában alapfelszerelés, és nélkülözhetetlennek tekintik, de még nem annyira elterjedt a nyugati világ konyháiban. Erős emelkedő tendencia azonban látható.
Mi az a ghee
A ghee vajzsír, amely a tisztított vajhoz kapcsolódik. Kifejezetten gyártott, ezért már nem tartalmaz tejfehérjét és nagyon kevés vizet.
Az ájurvédikus tanítás szerint a ghee számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik.
Milyen tulajdonságokat tulajdonítanak a ghee -nek?
A klasszikus vajjal szemben a „megtisztított” vajzsír nagyon jól tolerálható. Sok étel könnyebben emészthető, és laktóz intoleranciában szenvedők is biztonságosan fogyaszthatják.
Az ájurvédikus tanításban a ghee -nek mindenféle pozitív hatást tulajdonítanak, amelyek miatt csodaszerként jelenik meg. Gyógyászati célokra használják mind belsőleg, mind külsőleg. A Ghee állítólag többek között
- elősegíti a koncentrációt
- méregtelenítő hatásúak
- segítség a vérszegénység ellen
- szövetvédő hatású
- gyulladásgátló legyen
A hozzáadott gyógynövényektől függően chilit, zsályát, fahéjat vagy rozmaringot használnak, mind az íz, mind a hatás kissé megváltozik.
Mire használható a ghee?
A ghee sokféleképpen használható a konyhában. Alkalmas pörkölésre, sütésre és akár rántásra is, mert nagyon magas hőmérsékletre melegíthető.
Készíts magadnak ghee -t?
Igen, mindenki maga készítheti a ghee -t. Valójában viszonylag könnyű megtenni. Ehhez szükség van hat -nyolc darab vajra (lehetőleg bio), amit lassan feloldunk egy serpenyőben, majd pároljuk. Ez fehéres mártást hoz létre, amely habozni kezd. Ezt a habot a felületen most többször lefoszlik.
A ghee készen áll, amikor az összes víz elpárolgott, és a kicsapódott, most barnás fehérje az edény aljára süllyedt. Amint ez kész, vegye le az edényt a tűzhelyről. Ezután finom szitán öntjük a most aranyszínű folyadékot, majd beönthetjük egy befőttesüvegbe.
Mi a különbség a ghee és a hagyományos sűrített vaj között?
A hagyományos tiszta vajzsírral ellentétben a ghee sokkal tovább melegszik. A kicsapódott fehérje megbarnul, és enyhén diós ízt kölcsönöz a ghee -nek.
Mennyi ghee -t készíthet egy kiló vajból?
Ha felforral egy kiló vajat, valamivel kevesebb, mint 700 gramm ghee -t kap (maximum). A tiszta ghee felbontás után akár hónapokig is eltartható hűtés nélkül. Mindazonáltal védeni kell a fénytől és a hőtől.
Utoljára értékelt
- 5.0 (2)
Sonnentor Hibiszkusz Bio, 80 g
-10%- Csodálatos frissítő
- Gyümölcsös-citromos íz
- A nyári bólék alapja
1.590 Ft 1.770 Ft (19.875 Ft / kg)Szállítás eddig: június 17.
- 5.0 (1)
Raab Vitalfood Bio csipkebogyó por, 150 g
-20%- C-vitaminnal és zsírsavakkal
- Ellenőrzött biológiai gazdálkodásból
- Kézi szüreteléssel
5.571 Ft 6.970 Ft (37.140 Ft / kg)Szállítás eddig: június 17.
- 552 Ft 620 Ft (9.200 Ft / kg)
Szállítás eddig: június 17.
- 5.0 (1)
Emil – die Flasche® Pettersson & Findus kezdőkészlet
-25%- Ivópalack 0,3 l
- Uzsonnás doboz elválasztóval
- Fenntartható ajándékcsomag
9.549 Ft 12.790 FtSzállítás eddig: június 17.
Magazinunkból:
Ayurveda101 felfedezése:
-
Magyarország: Ingyenes standard kiszállítás 22.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 6.050 termék