Ízhatások az ájurvédában

Ízhatások az ájurvédában

Számtalan étel létezik a világon, mindnek megvan a maga sajátos, egyedi íze. Mi emberek a különböző ízek leírására gyakran ugyanazokat a szavakat használjuk. Ez nem utolsósorban annak köszönhető, hogy nyelvünkkel csak bizonyos számú különböző ízt tudunk érzékelni. Az ájurvédikus tanítás ezt a látszólagos hátrányt arra használja fel, hogy lehetővé tegye az emberek számára, hogy több olyan ételt fogyasszanak, amelyek megfelelnek saját alkatuknak, és pozitív hatást fejtenek ki.

Emiatt az ételek íze egészen különleges szerepet játszik az ájurvédában. Túlnyomó Pitta esetén kerülendőek a fűszeres ételek, mert erősen élénkítő hatásúak. Helyettük inkább a hűsítő ételek fogyasztása ajánlott, amik gyakran keserűek.

Az ájurvédikus világképben összesen hat íz létezik, vagyis több, mint amennyit ma a nyugati világban ismerünk. Az Ájurvéda a klasszikus édes, savanyú, sós és keserű ízek mellett a csípős és fanyar ízeket is használja. Nézzük csak meg közelebbről az ízeket és azok hatásait:

Édes

Az édes elősegíti a testszövetek növekedését, táplál, élénkít, elégedettséget ad, és hozzájárul a hosszú élethez. Táplálja az idegeket, és gyengíti a méreganyagok hatását. A túl sok édesség viszont elhízáshoz, letargiához, lustasághoz és túlzott alváshoz vezethet. Az emésztés tüzét is negatívan érinti, a légzés megnehezül, a nyálkahártya megnövekszik a szervezetben. Különösen a kapha alkatú embereknek kell nagyon óvatosnak lenniük az édességekkel szemben.

Savanyú

Ez az íz serkenti az anyagcserét, élénkít, könnyedséget és kreativitást ad. Serkenti az étvágyat, csökkenti a puffadás, és elégedettséget ad. A túl sok sav az ama, azaz toxinok felhalmozódásához vezethet, és állítólag fűtőhatása révén elősegíti a gyulladást. Azok, akik túl "savanyúak", gyakran ingerlékenyek, szoronganak és pánikba esnek.

Sós

A konyha alapvető fűszere a só. A sós ételek csökkentik a Vatát, elősegítik az emésztést, mert erősítik az Agnit. Hatása állítólag megnyugtat és nyit, csökkenti a merevséget, ellazít és biztonságot nyújt. A sós ételekről azt is mondják, hogy megtisztítják az edényeket és lágyítják a felhalmozódásokat, így könnyebben eltávolíthatók. A túl sok só súlyosbíthatja a fertőző bőrbetegségeket, lomhaságot, zsibbadást, elnehezülést okozhat, sőt állítólag ráncos bőrt, merevedési zavarokat és hajhullást is okoz.

Keserű

A keserű visszaadja az ízérzékelést, méregtelenítő, antibakteriális és emésztést segítő hatású. Azt mondják, hogy enyhíti a viszketést és égést, valamint a gyulladásos betegségeket és a szomjúságot. Az Ájurvéda szerint segít a zsír csökkentésében, a vér tisztításában és a méreganyagok eltávolításában. A keserű könnyűvé, kreatívvá és spontánná tesz. A túl sok keserű azonban fáradtságot, szédülést, bizonytalanságot és szorongást okozhat.

Csípős

A csípősség megtisztítja az ételt és a szájat, elősegíti az Agni-t, az orrnyálkahártya szekrécióját, valamint tisztaságot, cselekvési kedvet és akaraterőt sugall. A csípős eufóriát okoz, megszünteti a vízvisszatartást és a zsírt a szervezetben, valamint az eltömődéseket, valamint csíraölő hatású is. A csípősség serkentő, viszont a túl sok agresszívvé és dühössé, letargikussá és fáradttá is tehet. Ájurvédikus értelemben nem csak a chili számít csípősnek, hanem például a bazsalikom, menta, bors, rozmaring, zsálya, kakukkfű és fahéj is. Ennek az az oka, hogy az Ájurvéda ezen íze a fűszeres és aromás tulajdonságokat is magában foglalja.

Fanyar

Ez az íz elősegíti a spirituális nyitást, több spirituális erőt és érzékenységet is hoz. A fanyar íz csökkenti az izzadást, szárító vagy hűsítő hatással rendelkezik. Az Ájurvéda értelmében ezen íznek a gyulladt területek gyógyulását, a vérzés elállítását is elő kell segítenie, vagyis mindazt, aminek együtt kell gyógyulnia. A túl sok fanyar negatív hatással van a pszichére, és növelheti a mentális betegségeket.

A kombináció nyer

Hogyan lehet a legjobban felhasználni a különböző ízekről szerzett ismereteket? A legegyszerűbben, ügyelve arra, hogy az ételek minden ízt tartalmazzanak. Ily módon az ételek nemcsak finomak, hanem kiegyensúlyozottak és egészségesek is lesznek. Egy keserű-fanyar rukkola salátához jól illik az édes-savanyú szósz, a só és a bors. Ebben a fogásban gyorsan és egyszerűen lett kombinálva mind a hat ájurvédikus íz. A rukkola száraz, érdes és hideg tulajdonságai kiegyensúlyozódtak. És ez csak egy példa volt. A képzeletnek és kreációknak nincs határa.