Kheer: Ájurvédikus rizspuding

Kheer: Ájurvédikus rizspuding

Ez a rizspuding mindig tökéletes választás, legyen szó akár egy könnyed reggeliről, desszertről vagy egy egyszerű snackről. Összetevőinek köszönhetően, melegen fogyasztva, csökkenti a Vatát, így tökéletes bárki számára, aki egy kis felvidításra vagy kikapcsolódásra vágyik. Bármilyen meglepő, viszont hidegen fogyasztva csökkenti a pittát. Ráadásul még finom is.

A kheer fő összetevői a rizs és a tej. A rizs egy nagyon tápláló étel, míg az ájurvéda szerint a tej erőt ad és erősíti az immunrendszert.

Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 4 csésze bio tej (kókusztej is lehet)
  • 1 csésze víz
  • ½ csésze basmati rizs
  • 1 ek méz
  • 1 tk apróra vágott kesudió
  • 1 tk mandula
  • 1 tk pisztácia
  • 1 tk datolya
  • 1 tk kardamom por
  • 1 tk ghí

Elkészítés:

  1. A rizst megmossuk és egy órán át áztatjuk.
  2. Ezután felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a rizst, a kardamomot és a ghit.
  3. Lassú tűzön főzzük, amíg a rizs megfől és a tej kissé besűrűsödik.
  4. Ezután hozzáadjuk a kesudiót, a mandulát, a pisztáciát és a datolyát.
  5. Még tíz percig hagyjunk forrni mindent.
  6. A mézet közvetlenül tálalás előtt keverje hozzá az ételhez. Jó étvágyat!