Recept: Kardamomos-cseresznyés sütemény

Recept: Kardamomos-cseresznyés sütemény

Ez a lédús, enyhén savanykás és frissítő, kardamomos-cseresznyés sütemény feldobja a napját. Kiadós étkezés után is van még hely ennek a finom süteménynek, ezért karácsonyi vacsora utáni desszertként is ideális.

Miért? Tele van rosttal és kellemesen melegítő, emésztést serkentő fűszerekkel. Ájurvédikus szempontból ez a sütemény nyugtatja a Vata-Dosha-t, ugyanakkor a Kapha és a Pitta erősödik. Ezért, ha Ön Pitta- vagy Kapha-típus, ennek a desszertnek a hatásai egyensúlyba kell hoznia a megfelelő egyéb élemiszerekkel, amelyek nyugtatják a Pitta-t és a Kapha-t (pl. főételeknél).

Kényeztesse barátait és családját ezzel a finom kardamomos-cseresznyés süteménnyel a karácsonyi időszakban.

Jó étvágyat!

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 750 g cseresznye
  • 230 g liszt
  • 225 g ghee
  • 125 ml hideg víz
  • 3-4 teáskanál nádcukor
  • 1 evőkanál búzakeményítő
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál gyömbér (szárított)
  • ½ teáskanál kardamompor

Elkészítés:

A tészta elkészítése:

1. Tegye a lisztet, a cukrot és a sót egy nagy keverőtálba, és alaposan keverje össze.

2. Vágja a vajat kockákra. Adja hozzá a száraz hozzávalókhoz, és dolgozza el az ujjvégeivel. Addig csinálja ezt, amíg majdnem sima nem lesz.

3. Lassan adjon hozzá 1/2 csésze nagyon hideg vizet. Egy konyhai segítővel vagy fakanállal óvatosan dolgozza bele a vizet a tésztába, amíg az összes liszt jól el nem keveredik a tésztában. Ezután még néhányszor gyúrja át a tésztát, és formázzon belőle egy gömböt.

4. Nyújtsa ki a tésztát kör alakúra, és tekerje frissentartó fóliába. A tésztát legalább egy órára tegye a hűtőbe.

5. Vegye ki a tésztát a hűtőből. Ez a recept csak a tészta alját tartalmazza, de ha szeretne, készíthet egyet a tetejére is. Ehhez mégegyszer ennyi hozzávalóra lesz szüksége.

Töltelék és összeállítás:

1. Amíg a tészta a hűtőben van, melegítse elő a sütőt 160 fokra.

2. Ha szárított cseresznyével dolgozik, használjon 1 1/2 csésze szárított cseresznyéhez 4 csésze vizet a rehidratálásához. Ha friss cseresznyével dolgozik, használjon 3 csésze cseresznyéhez 2 1/2 csésze vizet. Tegye a gyömbért, a cukrot, a cseresznyét és a vizet egy közepes fazékba. Főzze a keveréket egy órán át, majd adja hozzá a kardamomot és a kukoricakeményítőt. Főzze további tíz percig, vagy amíg a keverék besűrűsödik.

3. A tésztát tegye formába és nyomkodja a sarkokhoz. Süsse tizenöt percig, vagy amíg aranybarna nem lesz, majd vegye ki a tésztát a sütőből. Öntse a meggyes keveréket a formában, a tésztára. A keverék tovább sűrűsödik, ahogy lehűl.

4. Forrón tálalja!