Mi az ájurvéda?

Mi az ájurvéda?

Mi az ájurvéda?

Az ájurvéda kifejezés egy régi ázsiai gyógyító rendszer rövidítése. Az ájurvédikus gyógyászat a világ egyik legrégebbi holisztikus gyógyító rendszere. Indiában fejlesztették ki több, mint 3000 évvel ezelőtt.

Az ájurvédikus tanítások azon a meggyőződésen alapulnak, hogy az egészség és jólét az elme - test - lélek között fennálló, meglehetősen érzékeny egyensúlytól függ. Az ájurvéda célja nem is annyira a betegségek elleni küzdelem, inkább az egészség elősegítése, és a betegségek előfordulásának megakadályozása. A kezelések ennek ellenére rendkívül specifikusak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákra nézve.

Az ájurvéda és a saját életenergia

Az ájurvédikus tanítás szerint, ha valakinél az elme - test - lélek összhangban áll az univerzummal, akkor egészséges. Ha ez az egyensúly hosszabb időre megbomlik, az ember megbetegszik. Ezt az egyensúlyt felboríthatják a genetikai vagy veleszületett hibák, sérülések, éghajlati vagy szezonális változások, életkor, stressz, negatív érzelmek, helytelen táplálkozás...

A három dosha

Az ájurvédikus tanítások szerint minden ember öt alapelemből áll: tér (vagy éter), tűz, víz, levegő és föld. Ezek az elemek határozzák meg a kövek, a növények, az állatok és az emberek lényegét is.

Az emberi testben ezek az elemek három életerőt vagy energiát alkotnak, az úgynevezett doshákat. Ezek a doshák szabályozzák a szervezet működését. A három dosha neve: Vata (tér és levegő), Pitta (Tűz és víz), Kapha (Víz és Föld).

Minden ember a három dosha egyedi keveréke. Mégis az egyik általában hangsúlyosabb, mint a többi, azaz domináns. Minden dosha külön-külön szabályoz bizonyos testi funkciókat. Az ájurvédában úgy tartják, hogy az egyes emberek megbetegedéseinek és egészségügyi problémáinak valószínűsége, összefügg a doshák egyensúlyával. Ha a doshák nincsenek egyensúlyban, problémák merülnek fel. Nézzük csak meg közelebbről az egyes doshákat:

Vata dosha

Ezt a doshát tartják általában a legerősebbnek. Az ájurvédikus tanítások szerint a Vata dosha irányítja az alapvető testi funkciókat, pl. a sejtosztódást. Szabályozza emellett az elmét, a légzést, a véráramlást, a szívműködést, valamint a hulladék anyagok eltávolításának képességét a belekben. A Vata doshát zavaró dolgok közé tartozik a túl korai étkezés (az utolsó étkezéshez képest), a félelem, a bánat és a késői lefekvés.

Ha valakiben a Vata dosha a domináns, nagyobb valószínűséggel küzd bőrproblémákkal és izületi gyulladással, illetve szenved szorongástól, asztmában és szívbetegségben.

Pitta dosha

Ez a dosha szabályozza az emésztést, az anyagcserét (milyen jól bontja le az ételt) és bizonyos, az étvágyhoz kapcsolódó hormonokat. A savas és fűszeres ételek fogyasztása, valamint a túlzott mennyiségű napon töltött idő megzavarhatja és ki is billentheti egyensúlyából ezt a doshát.

Ha valakiben a Pitta a domináns, nagyobb valószínűséggel szenved például Crohn- és szívbetegségben, illetve küzd a magas vérnyomással és a fertőzésekkel.

Kapha dosha

Ez a dosha szabályozza az izomnövekedést, a szervezet erejét és stabilitását, a súlyt és az immunrendszert. A kapha doshát megzavarhatja a napközbeni alvás, a túl sok édes étel fogyasztása, valamint a túl sok sót vagy vizet tartalmazó ételek/italok fogyasztása.

Az ájurvéda szerint a Kapha feleslege által az emberben asztma és egyéb légúti problémák, rák, cukorbetegség alakulhat ki, étkezés utáni hányinger és elhízás léphet fel.

Ájurvédikus kezelések

Az ájurvédikus tanítások fontos részét képezik bizonyos kezelések, amelyek vagy egy adott problémára irányulnak, vagy a három dosha egyensúlyát segítik elő.

A kezelések előtt az ájurvédikus szakember elkészít egy speciálisan személyre szabott kezelési tervet, amelyben figyelembe veszi az egyedi fizikai és érzelmi felépítést, az elsődleges doshát és a három elem közötti egyensúlyt.

A kezelések célja, hogy megszabadítsa a szervezetet az megemésztetlen tápláléktól, amely a szervezetben maradhat, és betegségekhez vezethet. A tisztító folyamat, azaz más néven panchakarma, célja a tünetek enyhítése, valamint a harmónia és az egyensúly helyreállítása. Ennek elérése érdekében az ájurvédikus kezelés szükség szerint tartalmazhat vértisztítást, masszázst, gyógyító olajokat, gyógynövényeket, illetve beöntéseket vagy hashajtókat is.

Megjegyzés

Nagyon fontos, hogy ájurvédikus termékeket minden esetben kizárólag megbízható gyártótól vásároljon, olyanoktól, akik a legjobbak Európában, akiknek a termékeit független testületek káros anyagokra teszteltik. Sajnos többször előfordul, hogy az Ázsiából származó ájurvédikus termékek nehézfémekkel, például ólommal, higannyal vagy arzénnal, szennyezettek. Ezek a nehézfémek életveszélyes betegségeket okozhatnak, különösen gyermekeknél.

Nagyon fotnos továbbá a saját biztonsága érdekében, hogy mindig konzultáljon orvosával, mielőtt kipróbálná az ájurvédát, vagy bármely más alternatív gyógyászati kezelést.