Amit a forró vízről tudni érdemes
A víztipusok tekintetében a tradícionális ájurvédikus szövegek tele vannak hivatkozásokkal. Legyen szó forrásvízről, tóvízről vagy esővízről, a víz a legfontosabb elem. Fizikai jólétünkre gyakorolt hatását részletesen ismertetjük.
A víz előnyei ájurvédikus szemszögből
Az ájurvédában a víznek számos pozitív hatást tulajdonítanak. Ezek közül a legfontosabbak a következők:
- Ellensúlyozza a fáradtságot.
- Fénylővé varázsolja a bőrt.
- Megakadályozza az emésztési problémákat.
- Megnyugtatja az elmét és elégedettséget hoz.
- Felfrissít, és gyorsan felszívódik a szervezetben.
- A víz éltető.
- Tisztító tulajdonságokkal rendelkezik.
Néhány embernek a sok vízfogyasztás ellenére is száraz a bőre és olthatatlan a szomja. Az ájurveda szerint ezt a gyenge emésztési tűz okozhatja. Továbbá az ama (anyagcsere maradványok) blokkolhatja a víz sejtjeinkhez vezető útját. A vízfelvétel fokozása érdekében javasolt egy ideig forralni a vizet, és lehetőség szerint fűszerekkel vagy gyógynövényekkel tovább fokozni a hatását.
Miért olyan jó a forró víz?
Az ájurvédikus tanítások szerint a forralás energiával tölti fel a vizet, átható minőséget ad (sukshma). Állítólag a forralt víz mélyebbre hatol a szervezetbe, és jobban megtisztítja azt.
Éppen ezért az ájurvéda a forró víz rendszeres fogyasztását javasolja. Egyszerűen csak fel kell forralni a vizet és tíz percig forrni hagyni. Ily módon elkészítve serkenti az Agnit, az emésztés tüzét, ezáltal az ételt a szervezet jobban feldolgozza és az könnyebben fel fog szívódni. Ha étkezés közben vizet iszunk, segít kiüríteni a vízben oldódó méreganyagokat a szervezetből.
Egyes fűszerek további hatást fejtenek ki, ha hosszabb ideig a vízzel együtt forraljuk azokat. Aromájukkal érzékszerveknek is kedveskednek.
Mennyi víz az elég?
Az ájurvédikus tanítás szerint sok tényező játszik szerepet abban, hogy mennyi vizet kell fogyasztani. Ilyen tényező például:
- az életkor
- az átlagos stressz
- az időjárás
- a táplálkozási mód
- a munkahelyi terhelés
- az alkat típusa
Hogyan kell inni a vizet?
A legjobb, reggel forralva (kb. tíz percig ), majd termoszba töltve, a nap folyamán elosztva, fél óránként kortyolgatva.
A víz élvezete étkezés közben
Az ájurvédikus írások egyértelműen javasolják az étkezés közbeni tiszta víz fogyasztását. Miután az ájurvédikus konyha rengeteg fűszert tartalmaz, abszolut elegendő a tiszta víz. Ha az étel csak enyhén fűszerezett, fűszeres vizet is fogyaszthatunk.
A mennyiséget tekintve étkezésenként egy pohár víz az optimális – alapszabály. Ez mindig az elfogyasztott ételtől függ. Levesnél persze kevesebb, nagyon száraz étel esetén viszont több is lehet.
Fontos: Soha ne fogyassza a vizet hidegen ételhez. Szobahőmérsékletű vagy meleg legyen. A hideg víz nagymértékben csökkenti az emésztés tüzét, ami soha nem jó, inkább rossz, főleg étkezéskor.
Ha étkezés után szomjas, igyon annyi vizet, hogy szomját eloltsa. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy a szervezetnek több vízre van szüksége az emésztéshez.
A következő cikkben arról olvashat, milyen fűszerek adhatóak a vízhez az alkati típusok szerint kategorizálva.
Utoljára értékelt
- 5.0 (2)
Classic Ayurveda Bio Kardamom - egész, héjjal Bio, 50 g
- A világ legősibb fűszere
- Enyhe íz
- Curryhez is ideális
5.050 Ft (101.000 Ft / kg)Szállítás eddig: május 05.
- 5.0 (2)
Govinda Csokoládé Prémium Bio, 120g
- Nagy arányban datolya
- Kiváló minőségű kakaóporral
- Vegán, gluténmentes édesség
1.850 Ft (15.417 Ft / kg)Szállítás eddig: május 12.
- 4.9 (7)
SONAM'S Tsampa Tsampa biodinamikusan termesztett árpa, bio, 250 g
- Teljes íz
- Melegen és hidegen is élvezhető
- Különböző elkészítési lehetőségek
1.900 Ft (7.600 Ft / kg)Szállítás eddig: május 05.
- 12.490 Ft (416.333 Ft / kg)
Szállítás eddig: május 05.
Magazinunkból:
Ayurveda101 felfedezése:
-
Magyarország: Ingyenes standard kiszállítás 22.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 6.050 termék