Amit a forró vízről tudni érdemes

Amit a forró vízről tudni érdemes

A víztipusok tekintetében a tradícionális ájurvédikus szövegek tele vannak hivatkozásokkal. Legyen szó forrásvízről, tóvízről vagy esővízről, a víz a legfontosabb elem. Fizikai jólétünkre gyakorolt hatását részletesen ismertetjük.

A víz előnyei ájurvédikus szemszögből

Az ájurvédában a víznek számos pozitív hatást tulajdonítanak. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

  • Ellensúlyozza a fáradtságot.
  • Fénylővé varázsolja a bőrt.
  • Megakadályozza az emésztési problémákat.
  • Megnyugtatja az elmét és elégedettséget hoz.
  • Felfrissít, és gyorsan felszívódik a szervezetben.
  • A víz éltető.
  • Tisztító tulajdonságokkal rendelkezik.

Néhány embernek a sok vízfogyasztás ellenére is száraz a bőre és olthatatlan a szomja. Az ájurveda szerint ezt a gyenge emésztési tűz okozhatja. Továbbá az ama (anyagcsere maradványok) blokkolhatja a víz sejtjeinkhez vezető útját. A vízfelvétel fokozása érdekében javasolt egy ideig forralni a vizet, és lehetőség szerint fűszerekkel vagy gyógynövényekkel tovább fokozni a hatását.

Miért olyan jó a forró víz?

Az ájurvédikus tanítások szerint a forralás energiával tölti fel a vizet, átható minőséget ad (sukshma). Állítólag a forralt víz mélyebbre hatol a szervezetbe, és jobban megtisztítja azt.

Éppen ezért az ájurvéda a forró víz rendszeres fogyasztását javasolja. Egyszerűen csak fel kell forralni a vizet és tíz percig forrni hagyni. Ily módon elkészítve serkenti az Agnit, az emésztés tüzét, ezáltal az ételt a szervezet jobban feldolgozza és az könnyebben fel fog szívódni. Ha étkezés közben vizet iszunk, segít kiüríteni a vízben oldódó méreganyagokat a szervezetből.

Egyes fűszerek további hatást fejtenek ki, ha hosszabb ideig a vízzel együtt forraljuk azokat. Aromájukkal érzékszerveknek is kedveskednek.

Mennyi víz az elég?

Az ájurvédikus tanítás szerint sok tényező játszik szerepet abban, hogy mennyi vizet kell fogyasztani. Ilyen tényező például:

  • az életkor
  • az átlagos stressz
  • az időjárás
  • a táplálkozási mód
  • a munkahelyi terhelés
  • az alkat típusa

Hogyan kell inni a vizet?

A legjobb, reggel forralva (kb. tíz percig ), majd termoszba töltve, a nap folyamán elosztva, fél óránként kortyolgatva.

A víz élvezete étkezés közben

Az ájurvédikus írások egyértelműen javasolják az étkezés közbeni tiszta víz fogyasztását. Miután az ájurvédikus konyha rengeteg fűszert tartalmaz, abszolut elegendő a tiszta víz. Ha az étel csak enyhén fűszerezett, fűszeres vizet is fogyaszthatunk.

A mennyiséget tekintve étkezésenként egy pohár víz az optimális – alapszabály. Ez mindig az elfogyasztott ételtől függ. Levesnél persze kevesebb, nagyon száraz étel esetén viszont több is lehet.

Fontos: Soha ne fogyassza a vizet hidegen ételhez. Szobahőmérsékletű vagy meleg legyen. A hideg víz nagymértékben csökkenti az emésztés tüzét, ami soha nem jó, inkább rossz, főleg étkezéskor.

Ha étkezés után szomjas, igyon annyi vizet, hogy szomját eloltsa. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy a szervezetnek több vízre van szüksége az emésztéshez.

A következő cikkben arról olvashat, milyen fűszerek adhatóak a vízhez az alkati típusok szerint kategorizálva.