Sport és ájurvéda

Manapság ha fittek szeretnénk maradni, akkor azért tennünk is kell. Az ajánlások közt megtalálhatja az egyes ájurvéda típusok alapján az Önnek legmegfelelőbbet.

A modernizálás egy nagyszerű dolog. A nyugati világban csak kevés embernek kell kemény fizikai munkát végeznie. De ez azt is jelenti, hogy a mindennapi igények nem elegendőek a test és az elme teljesítményének fenntartásához. Ezért valami aktív dolgok kell csinálni.

Az optimális sportmennyiség

Ha igazán fitt szeretne maradni, akkor naponta legalább 30 percet kell edzenie. A hangsúly a „mozgáson”, azaz a mérsékelt fizikai aktivitáson van. Ide tartozik egy séta vagy a kertészkedés is.

Az optimális egészségügyi állapot elérése érdekében három alkalom állóképesség, valamint két alkalom, 20-60 perces erősítő edzés ajánlott. Egyensúlyt kell tartani az erő, a kitartás, a mozgékonyság, a koordináció, valamint a gyorsaság közt.

A sportolás függ az alkattól

Az, hogy melyik az Ön számára a legmegfelelőbb sport, az függ az alkattól is. Illetve attól, hogy van-e zavaró tényező, vagy sem. Először nézzük meg a három alkatot abban az esetben, amikor nincs zavaró tényező.

Sport:

Vata alkat esetén: A Yoga vagy a Tai Chi ajánlottak. Ezek más sportok tökéletes alapjául szolgálnak.

Meleg, rendszeres étkezés, valamint meditáció ajánlott.

Pitta alkat esetén: Az ilyen alkattal rendelkező emberek számára az optimális az állóképességi vagy a versenysport, mivel ambiciózusak és határozottak. Itt esetleg érdemes megfontolni a küzdősportok választását. Legyen óvatos: ne eddzen túl intenzíven.

A szabadtéri sportok, valamint az úszás a pitta típusok számára további "hűtést" biztosítanak.

Kapha alkat esetén: Az ilyen típusú embereknél elengedhetetlen a mozgás érzéki megélése, élménnyel egybekötve. A nők esetén a tánc vagy a tárasáságban zajló, közepes erősségű állóképességi edzés, a férfiak számára az erősítő edzés a legmegfelelőbb választás, sok zsírt égetve.

A zavarok és a hozzájuk tartozó mozgásfajták:

Vata zavar: Ez a zavar gyakran akkor fordul elő, amikor stresszesek, vagy túlterheltek vagyunk. Ilyenkor óvatosnak kell lenni. A túlzott mértékű mozgás csak ront a helyzeten, válasszunk inkább könnyebb mozgásformákat, mint például a Hatha Yoga vagy a Tai Chi, kiegészítve ájurvédikus olajmasszázsokkal.

Pitta zavar: Ez a zavar a túlzott törekvés alapján vehető észre. Azok a emberek, akik ettől a zavartól szenvednek, gyakran elfelejtik, hogy a teljesítés nyomása az egészség rovására mehet. Fontos az adagolt edzés. Segítenek az egyértelmű, konkrét utasítások, valamint a rögzített célok.

Kapha zavar: A saját testsúly, valamint a fizikai teljesítmény megtartása érdekében nagyon fontos a mozgás. A kapha zavar két oldalról támadható: táplálkozás és edzés.

Az étrendnek a lehető leggazdagabbnak kell lennie. Ezt segítik a rögzített étkezési idők. A keringés beindításához, a lehető legdinamikusabb edzést végezze, azonban figyeljen a túlterheltségre.

Alapszabályok

A legfontosabb, hogy a sport örömet okozzon. A következő kérdéseket kell feltennünk magunknak: Mi motivál engem és melyik sportot csinálom szívesen? Egyedül vagy csoportban edzek? Inkább versenyző típus vagyok? Mire van szükségem?

Nagyon fontos a rendszeres ritmus felépítése. Jobb naponta 5 perc edzés, mint hetente kétszer 60 perc. Naponta 5 perc edzéssel fel lehet építeni egy saját ritmust, amelyet könnyen meg lehet hosszabbítani.