Kitchari recept

Kitchari recept

Mi az a Kitchari?

A Kitchari keveréket jelent, általában két különböző alapanyagból, rizsből és mung dalból áll. Az ájurvédikus életforma alapeleme, rengeteg változata létezik. Ahogy a mondás is tartja - ahány ház, annyi szokás.

Egytálételként a kitchari Indiából származik, évezredek óta készítik. A fűszerek és zöldségek ügyes felhasználása kiegyensúlyozó hatást válthat ki a három dosán.

A Kitchari gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így szinte minden életmód kedvelt étele.

A recept, különösen tápláló és könnyen emészthető. Különböző opciók is felvázolásra kerülnek, hogy könnyen alkalhoz igazítható legyen.

Összetevők

  • 6 csésze víz
  • 2 tk ghí
  • 1 db gyömbérgyökér, 2-3 cm, apróra vágva vagy reszelve
  • 1 csipet asafoetida
  • 1 csésze mung dal
  • ½ csésze basmati rizs
  • ½ teáskanál koriander por
  • ½ teáskanál rómaikömény por
  • ½ teáskanál egész rómaikömény mag
  • ½ teáskanál mustármag
  • ½ teáskanál kurkuma por
  • ¼ teáskanál só
  • Egy marék friss korianderlevél

Különféle típusú zöldségek, például cukkini, spárga vagy édesburgonya opcionálisan hozzáadható a recepthez. 1 ½ csészényi a megfelelő mennyiség ehhez a recepthez.

  • Vata, Kapha típusnál adjon hozzá egy csipet gyömbérport.
  • Pitta esetén hagyja ki a mustármagot.

Elkészítés:

  1. Mossa meg a rizst és a dalt külön-külön, legalább két vízcserével.
  2. Ezután tegyen mindent egy serpenyőbe, és adjon vizet a rizshez és a dalhoz. Kb. 20 percig főzze lefedve, amíg minden megpuhul.
  3. Közben, aki szeretne zöldséget hozzáadni, elő lehet készíteni, apró darabokra vágni.
  4. A főtt rizs-dal keverékhez adja hozzá a zöldségeket és főzze további 10 percig.
  5. Egy külön edényben pirítsa meg a magokat ghíben, amíg szét nem repednek. Ezután adja hozzá a többi fűszert. Keverje össze, hogy az ízek felszabaduljanak. A megfőtt rizs-zöldségkeverékhez keverje hozzá a fűszereket, a legvégén adja hozzá a sót és az apróra vágott friss koriandert.
  6. Jó étvágyat.