Agni-Tea recept

Agni-Tea recept

Az Agni, az emésztés tüze, vagyis szervezetünk azon képessége, hogy táplálékból tápanyagokat hasznosítson, központi szerepet játszik az ájurvédikus tanításban. Csak akkor érezzük magunkat energikusnak és fittnek evés után, ha az Agnink jól működik – azaz nem is túl gyenge, de nem is túl erős.

Azaz röviden, az agnink szabályozza a hőmérsékletet, illetve felelős a bevitt tápanyagok emésztéséért, felszívódásáért és asszimilációjáért, és a táplálék energiává alakításáért.

Az Agni zavara esetén étkezés után letargikusak és kimerültek lehetünk, vagy egyszerűen csak kényelmetlenül érezzük magunkat, esetleg fájdalmat is érzünk. Az Agnira való odafigyelés tehát rendkívül fontos.

Az Agni segítésének egyik módja az Agni tea fogyasztása. Ez egy egyszerű ital, amely segít szabályozni és serkenteni az emésztőképességet, javítva az emésztőrendszer összes funkcióját.

ÖSSZETEVŐK

  • 1 liter víz
  • 1 csipet cayenne bors
  • 2 marék apróra vágott gyömbér gyökér
  • 2 evőkanál Sucanat vagy más édesítőszer
  • 1-2 teáskanál kősó
  • Fél lime leve

ELKÉSZÍTÉS

  1. Forralja össze a fenti hozzávalókat, kivéve a lime levét, és főzze összesen 20 percig.
  2. Vegye le az edényt a tűzhelyről, és hagyja hűlni néhány percig.
  3. Ekkor adja hozzá a lime levét. (A lime levét ne forralja fel.)
  4. Öntse a teát egy termoszba, és élvezze egész nap.