Figyelünk környezetünkre

Be nice! Fontos számunkra a klímavédelem

Be nice! Ezen hitvallásunk meghatározza cégünk tevékenységét. A környezet- és klímavédelem fontos szerepet játszik itt, ugyanis igyekszünk felelősen használni az erőforrásokat. Vállalatként szeretnénk aktívan alakítani a jövőt és előmozdítani a fenntartható fejlődést.

Az általunk okozott kibocsátás az ökológiai gazdaságmódszer fontos mutatója. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy munkánkat 2018 óta klímasemleges módon végezzük és természetesen további intézkedéseket tervezünk a jövő éghajlatának védelme érdekében.

Precedens a számításban és kompenzációban

Az ökológiailag ésszerű és klímabarát gazdálkodás nagyon fontos számunkra. Ezért megpróbálunk jó példát mutatni, és valóban rögzítjük az összes kibocsátást, amelyet okozunk, és ahol az adatgyűjtés lehetséges. Ez magában foglalja az összes közvetlen (vállalati épületek, vállalati járművek), és amennyire csak lehetséges, közvetett kibocsátást (például a munkavállalók által tett utak, üzleti utak, hulladékok stb.).

Carbon Footprint 2021

A niceshops cégcsoport esetében 2021-ben a Carbon Footprint 1474 t CO2-ekvivalens volt (a Greenhouse Gas Protocol számítása szerint). A kibocsátások három területre (Scopes) oszthatóak:

A hatókör magyarázata 1-3

2021-ben az 1. hatókör az általunk okozott kibocsátások körülbelül 22%-át teszi ki, csak 1%-ot a 2. hatókör és a fennmaradó 77%-ot a 3. hatókör.

A niceshops százalékos megoszlása a szkópokon 2021

Az 1474 t CO2-ekvivalens körülbelül annyi üvegházhatású gázt jelent, amennyit 166 Ausztriában élő ember okoz ugyanebben az időszakban. Az egy főre eső kibocsátás Ausztriában átlagosan 8,9 t CO2-ekvivalens.

Külön örömünkre szolgál az a tény, hogy le tudtuk választani az üvegházhatású gázok kibocsátását a bevétel növekedésétől. 2019 óta az üvegházhatású gázkibocsátásunkat egy millió euró bevételre vetítve bő harmadával tudtuk csökkenteni.

niceshops kibocsátás 2021

A klímasemlegesség 3 pillére

Klímastratégiánk az elkerülés, a csökkentés és a kompenzáció három pilléren alapul.

Ily módon a legjobb, ha nem engedjük meg az üvegházhatású gázok képződését. Ahol nem lehet elkerülni a károsanyag-kibocsátást, keressük annak visszaszorításának módjait. Amit egyáltalán nem tudunk elkerülni, azt ésszerű projektekkel kompenzáljuk.

Intézkedéseink korábbi sikerei

Bár a niceshops cégcsoport bevétele 2020-ban csaknem megduplázódott, a csomagok mennyisége pedig megsokszorozódott, a csomagolóanyagok felhasználásában nagy sikereket tudtunk elérni. A műanyag fóliák használata több mint 62%-kal csökkent (2019-hez képest). Jelenleg – nagyon kevés kivételtől eltekintve – minden csomaghoz környezetbarát, komposztálható, műanyagmentes szállítási anyagokat használunk fel. Csak néhány esetben, például a terjedelmes áruk és raklapszállítás esetén, nincs még alternatívája az újrahasznosítható műanyag fóliának.

Ezenkívül a niceshops innovatív csomagjai ragasztószalag nélkül újrafelhasználhatóak a szállításra és visszaküldésre vonatkozó speciális szabadalomnak köszönhetően – ez a megoldás elnyerte az osztrák csomagolóipari állami kitüntetést.

Egyéb klímavédelmi intézkedéseink a következők:

 • 100%-ban zöld áramot használunk
 • a folyamatosan bővülő e-autó-flotta CO2-t takarít meg
 • Ausztria legnagyobb e-autó töltőparkjának megépítése a cég fő telephelyén, Saazban
 • tömegközlekedési jegy és telekocsi szervezésre
 • fotovoltaikus rendszer telepítése a csarnoktetőre, mely az energiaigény átlagosan 50%-át fedezte a cég fő telephelyén, Saazban
 • a cég épületeinek fenntartható építése magas energiahatékonysággal és sok fával
 • fűtés és hűtés a szomszédos biogázüzem hulladékhőjével
 • a hulladékok és értékes anyagok lelkiismeretes újrahasznosítása
 • regionális és nagyrészt biológiai élelmiszerek a menzán
 • az ökoszociális felelősségvállalással foglalkozó munkacsoport és a Mobi-Taskforce megalapítása, mely azon munkálkodik, hogyan lehet klímabarátabbá tenni a munkavállalók ingázását (például telekocsival, támogatott e-kerékpárok...)

Kompenzáció Helioz-szal

Az elkerülhetetlen kibocsátásokat lehetőségnek tekintjük más ökoszociális projektek támogatására, amelyeket ésszerűnek tartunk, és amelyek hosszú távon jelentős mértékben hozzájárulnak a globális kibocsátáscsökkentéshez. Ebben az évben külön öröm számunkra, hogy támogathatjuk a bangladesi Helioz projektet.

Banglades számos területén a felszíni víz a fő vízforrás (az esővíz mellett). Mivel ez gyakran szennyezett, először fel kell főzni, ami tűzifát igényel, és számos negatív hatással jár:

 • forralás közben CO2 szabadul fel
 • az erdőirtás mértéke nő
 • különösen a nőknek kell sok időt tölteniük a tűzifa gyűjtésével
 • sok embernek, különösen a gyerekeknek van légzőszervi problémája az otthonukban lévő állandó füst miatt

A Helioz a WADI által egy költséghatékony, napenergiával működő készüléket fejlesztett ki, amellyel a szennyezett ivóvíz a napfény által biztonságosan sterilizálható.

kép Wadi

A Wadinak köszönhetően elkerülhetők a vízen keresztül terjedő betegségek, mint a kolera vagy a gyermekbénulás. Emellett a Bangladesben és más országokban zajló projektekkel a Helioz jelentősen hozzájárul az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak (SDG) eléréséhez.

Természetesen további tevékenységeket is tervezünk klímánk jövőbeli védelme érdekében.