Ájurvéda az egész családnak

Ájurvéda az egész családnak

Tippek az ájurvédikus mindennapokhoz

Az ájurvédikus tanítás nem korlátozódik le egy adott korcsoportra. Egyes előítéletekkel szemben az Ájurvéda könnyen beilleszthető a mindennapi családi életbe. Még típus szerint sem kell minden családtagnak külön főzni, illetve mindenkit meggyőzni az ájurvédikus életmódról. Éppen ellenkezőleg, az egészség és az étkezés szórakoztató létén van a hangsúly.

Táplálkozás, mint alap

Az ételek elkészítésében kétségtelenül fontos szerepe van az ételek minőségének. Mégis az érzelmi összetevő, vagyis az étel elkészítésének hangulata és szándéka is megízlelhető az ételekben. A gyerekek szeretetet és jóakaratot szívnak magukba az étellel.

Mindez a következő, ájurvédára összpontosító tippekben is megfigyelhető, sőt az egész család számára könnyen megvalósítható:

  • Vásároljon regionális termékeket.
  • Friss alapanyagokat használjon.
  • Ügyeljen az ízek kiegyensúlyozott változatosságára – édes, savanyú, keserű, sós, csípős, fanyar.
  • Tartsa be a napi háromszori étkezést, amelyből legalább az egyik meleg legyen.
  • Minden ájurvédikus étkezésnek az elemi egyensúly négy formájából kell állnia: ehető, rágható, iható és szívható.
  • Kezdjen édes illetve savanyú ételekkel, majd fejezze be keserű és fanyar anyagokkal.

Összességében a legfontosabb ügyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a nyugodt légkörben étkezni. Nem szükséges minden doshát egyszerre kiszolgálni.

Rendszeres rituálék és minőségi idő

Az Ájurvéda a táplálkozáson kívül különféle módokat kínál a család harmóniájának és egyensúlyának erősítésére. Ilyenek például a közös rituálék, amelyekben a család minden tagja részt vesz. Ezek támogatást és biztonságot adnak a gyerekeknek. Legyen az egy esti séta, közös puzzle, főzés vagy akár jóga is.

Egymással foglalkozni

Itt nem arról van szó, hogy minden családtagot be kell cserkészni és rákényszeríteni az ájurvédikus elveket! Arról van szó, hogy mindenki legyen elégedett az életmódjával, a saját útját saját akaratából kövesse. És ez a belső egyensúly teszi lehetővé, hogy valaki másképp reagáljon a konfliktusokra és nézeteltérésekre, és mindez a család javát fogja szolgálni.

Fontos még megjegyezni, hogy az ájurvédában a családon belüli beszélgetés kultúrája is különösen fontos szempont. A nyílt kommunikáció, amelyben például a felnőttek is bocsánatot kérnek hibáikért, jelentősen hozzájárul a családi élet harmóniájához. A tudatos beszélgetési kultúra lehetővé teszi, hogy a családtagok nyíltan beszéljenek egyes témákról, ami egészséges és harmonikus légkört teremt mindenki otthonában.