Ájurvéda és TCM

Ájurvéda és TCM

Hasonlóságok és Különbségek

A Hagyományos kínai orvoslás, röviden TCM Kínából, míg az Ájurvéda Indiából származik. Mindkét tanítás több ezer éves, a testet és az elmét elválaszthatatlan egységnek tekintik. Azaz a holisztikus koncepció szolgál mindkettő alapjául.

Mi a TCM?

A TCM a yin, a yang és a chi hármasán alapul. A yint és a jangot gyakran ellentétként értelmezik a természetben, gondoljunk például a nőiesség és a férfiasság ellentétére. A test valamennyi funkciója, illetve a betegségek is fel vannak osztva a yin és yang között. Ez a koncepció öt alapelvet követ:

  • Mindennek két oldala van.
  • Minden jin és jang további yinre és jangra bontható.
  • A yin és a jang nem választhatóak el egymástól, ugyanis kölcsönösen egészítik ki egymást.
  • A yin és a jang kölcsönösen szabályozzák is egymást.
  • A yin és a jang átalakulnak, beleolvadnak egymásba.

A dinamikus jin és jang kapcsolat létfontosságú az egészség szempontjából. A Chi azt az életenergiát jelenti, amely a meridián csatornákon keresztül áramlik az egész testen keresztül. Elzáródásnak nevezik, ha a Chi nem tud akadálytalanul átáramlani a 12 fő, illetve számos másodlagos meridiánon. A masszázs, az akupunktúra és természetesen a táplálkozás nagy szerepet játszik mindennek megvalósulásában.

Hasonlóságok az Ájurvéda és TCM között

A Vata, Pitta és Kapha doshák csak az ájurvédikus tanításokban léteznek. Öt elemből állnak: víz, föld, levegő, tűz és tér, a maguk dominanciájával meghatározzák a testtípusokat. A TCM-ben ezek az energiák nincsenek megkülönböztetve.

Mindkét doktrína megegyezik, különösen a táplálkozás tekintetében. A TCM-ben a táplálkozás az 5 elem elméletén alapul, míg az Ájurvédában a doshák a legfontosabbak. Mindazonáltal mindkét tanításnak a következő közös pontjai vannak:

  • Regionális és szezonális élelmiszerfogyasztás.
  • Meleg étel fogyasztása a hideg ételek helyett.
  • Az összes íz fogyasztása.

Erő a középpontból

Mindkét tanítás a szélsőségek elkerüléséről szól. Az étrend, az életmód és a szellemiség is az arany középutat követi. A központot a szervezetben a gyomor, a lép és a táplálkozás alkotja. Az Ájurvédában az Agni a gyomor-bél traktus emésztő tüzét jelenti.

Következtetés

A TCM és az Ájurvéda nemzeti és időtlen tradíción alapul. A természet törvényeit követik. Bár több ezer évesek, soha nem veszítették el aktualitásukat. Sokat tanulhatunk mindkét rendszertől, és bizonyos vonatkozásokban kombinálhatjuk is őket egymással.