Vegán táplálkozás a mindennapokban
Tisztán növényi ételek
Vegán táplálkozás és növényi fehérjeforrások
A tisztán növényi étrendet fogyasztók is megfelelő mennyiségű fehérjebevitelt bíztosíthatnak önmaguk számára. Számos véleménnyel ellentétben a növények is rengeteg fehérjét tartalmaznak: 100 g borsó közel 23 g fehérjét,100 g lencse pedig 24 g fehérjét tartalmaz. Emellett például a tofu, a diófélék és a zöldségek is a növényi fehérjeforrások közé sorolhatóak. A növényi alapú étrend előnyeiről olvashat cikkünkben, továbbá megtudhatja, mire kell odafigyelni és egyáltalán hogyan kell belevágni a vegán táplálkozásba.
A növényi alapú étrend alapvetően fedezi a napi normál fehérjeszükségletet. A zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek és diófélék elegendő fehérjét biztosítanak a mindennapi élethez. A növények továbbá rengeteg ballasztanyagot, vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, éppen ezért nagyon táplálóak is.
A növényi fehérjeforrások egészséges zsírokat, viszont kevesebb koleszterint tartalmaznak. A diófélék a legjobb példa erre. Ez lényegében azt jelenti, hogy a növények a jó minőségű zsírtartalom ellenére gyakran alacsonyabb kalóriatartalmúak.
Mindezek ellenére a növényi eredetű fehérjék mégsem teljes értékűek, hiszen nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. A fehérjék aminosavakból állnak, amelyeket a szervezet önmaga nem tud előállítani. Ezért fontos a különböző forrásokból származó fehérjék kombinálása. Például csicseriborsót, borsót, zabot, tönkölyt vagy kölest a nap folyamán elosztva bármikor belevonhat az étrendbe.
Hogyan kell belekezdeni a növényi alapú étrendbe?
A növényi étrend alapját a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, magvak és diófélék alkotják. A teljes kiőrlésű termékek szintén népszerűek. Az állati eredetű termékek vegán alternatívákkal is helyettesíthetőek:
- Vaj: margarin, kókuszolaj
- Tej: növényi tej
- Hús: tofu, tempeh, seitan
- Joghurt: Növényi joghurt
- Tejszín: szójatejszín, teljes zsírtartalmú cukrozatlan kókusztej, kókuszkrém
A vegán konyha további alapanyagai:
- Gyümölcsök
- Zöldségek
- Gabonák és gabonából készült termékek: rizs, árpa, köles, zabpehely, quinoa, bulgur stb.
- Hüvelyesek: lencse, borsó, bab, csicseriborsó stb.
- Keményítőtartalmú ételek: burgonya, kukorica, édesburgonya stb.
- Diófélék és magvak: kesudió, dió, tökmag, mandula, szezám stb.
- Teljes kiőrlésű termékek: kenyér, tészta stb.
- Kiváló minőségű olajok: kókuszolaj, avokádóolaj, lenmagolaj, olívaolaj, dióolaj stb.
Utoljára értékelt
-
5.0 (1)Ölmühle Solling Magvas gomborka olaj Naturland, 250 ml
- Nyerskoszt minőség
- Zöldség-, borsószerű íz
- Ideális hideg és meleg ételek finomításához
3.130 Ft (12.520 Ft / l)Szállítás eddig: február 04.
-
4.0 (2)Govinda Manióka liszt, Bio, 450 g
- Enyhe íz
- Különösen finom textúra
- Ballasztanyagokkal ellátva
1.980 Ft (4.400 Ft / kg)Szállítás eddig: december 22.
-
4.8 (5)Maharishi Ayurveda MA5 Amrit Kalash, 60 tabletta
Bestseller- Eredeti receptúra alapján
- Gyökerekből és gyógynövényekből
21.790 Ft (726.333 Ft / kg)Szállítás eddig: december 22.
-
5.0 (1)Raab Vitalfood Bio noni lé, 1000 ml palack
- Közvetlenül a gyümölcsből kinyerve
- Színezék nélkül
- Tartósítószer mentes
12.290 Ft (12.290 Ft / l)Szállítás eddig: december 22.