Az ájurvéda és az orvostudomány

Az ájurvéda és az orvostudomány

Egy orvos magyarázata

Egy régi indiai közmondás úgy tartja: "Ha az étrend nem megfelelő, az orvosság (megjegyzés: gyógynövények) nem használ. Ha az étrend megfelelő, nincs szükség orvosságra.”

Praxisomban egyértelműen észreveszem, ki az, aki betartja az ájurvéda szerinti, típusnak megfelelő étrendet. Orvosi szolgáltatásaimra (a súlyos és krónikus betegségeket leszámítva) alig van szüksége. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, koleszterincsökkentő szerek, altatók, antidepresszánsok, gyomorvédők, fájdalomcsillapítók, hashajtók, allergia elleni tabletták, alkohol vagy koffein fogyasztása, tapasztalataim szerint gyakran csökkenthető vagy abbahagyható az étrendi szabályok betartásával és a viselkedés megváltoztatásával orvosi felügyelet mellett.

Az Ájurvéda egyéni lehetőségeket kínál az embereknek a diétára, viselkedésre és terápiára vonatkozóan, az egyén dosha típusától függően. A dósák egyéni formában tükröződnek vissza az emberi testben, és jellegzetes tulajdonságaikon keresztül válhatnak láthatóvá. Az ájurvédikus ajánlások mindig az aktuális tünetektől és az alapvető felépítéstől, anyagcsere állapottól stb. függnek. Néhány táplálkozási alapelv:

Minőség
Az Ájurvédában a minőség a klasszikus értelemben vett doshákra gyakorolt hatás. Részletesen leírja, hogy bizonyos élelmiszerek milyen tulajdonságokkal (gunák) bírnak, és hogyan változtathatja meg ezeket a tulajdonságokat a tárolás, az erjesztés, a feldolgozás stb.

Egyenetlenség (pl. ízületi arthrózis), szárazság (székrekedés, hámlás), puffadás, görcsök, idegesség, alvászavarok, sajgó fájdalmak és hideg huzatra való érzékenység esetén a Vata dosha érvényesül. Ez esetben kerülendőek a hideg, puffasztó, keserű, csípős, könnyű, száraz ételek, különösen este. A saláta többnyire hideg, keserű, puffasztó és könnyű, és az ismert „jó” összetevők és az alacsony kalóriatartalom ellenére ilyen esetekben mégsem tenne jót a szervezetnek, sőt rontaná az említett tüneteket.

Mennyiség
4-6 órával étkezés után alakul ki újra az éhségérzet. Korgó gyomor esetében van szó valódi éhségről. Csak ezután szabad enni. Ha túl sokáig tart, csökkenteni kell az étkezések mennyiségét. Ha korábban megéhezik, többet kell ennie. Naponta 3 étkezés javasolt. Ideális esetben evés után 1 rész folyadék, 1 rész szilárd étel és 1 rész "tér" az ideális arány a gyomorban a megfelelő feldolgozás érdekében.

Kombináció
Az élelmiszerek egyes kombinációi fokozhatják a szervezet gyulladásos reakcióit. Az én szemszögemből az ideális negatív példák a következők: szalámis pizza, cordon bleu vagy sonkás-sajtos pirítós ketchuppal – itt olyan kedvezőtlen kombinációkat találunk, mint a hús/sajt vagy sajt/paradicsom búzával, ami puffaszt és lomhaságra ítél. A fűszerekkel és gyógynövényekkel való jó kombináció csökkentheti az ételek puffadást okozó hatását, és elősegítheti a létfontosságú anyagok felszívódását a bélben.

Meleg/hideg
Ha változókori problémáim vannak vagy dühös vagyok, könnyen izzadok és nem bírom a közvetlen napsütést vagy a borongós időt, nem eszek chilit, gyömbért, fekete borsot és olajos ételeket sem. Ha szívesen eszek csípőset, akkor a hűsítő kardamommagot és szegfűszeget választom, vagy friss helyett szárított gyömbért használok.

Feldolgozás
Az ételek szárításakor eltávolítom a vizet (kapha) és hozzáadom az egyenetlenség, keménység, könnyedség és szárazság (vata tulajdonságok) hatását, ami visszafordíthatja a szervezetre gyakorolt hatást - a vatában nincs szárított gyümölcs! Azonban főzhetek aszalt gyümölcsökkel, hogy megváltoztassák azok szervezetre gyakorolt hatásukat.

Időreferencia és helyhivatkozás
Az évszak, az életszakasz és a napszak is befolyásolja a dosha egyensúlyát. Ősszel a nyár melege gazdagít, nem szabad túl csípős ételeket enni. Télen elfogadhatóbbak a kicsit nehezebb és zsírosabb ételek, a nyirkos-hideg átmeneti időszakban, a tavaszi böjtkúrákra érdemes áttérni könnyű ételekre. A reggelit ajánlatos lenne 6:00-kor vagy még ezelőtt elfogyasztani, mivel a kapha 8:00-kor éri el a csúcspontját, és elnehezíthet bennünket. Vacsorára levest vagy kisebb adag újramelegített ebédet ajánlok.

Pszihére gyakorolt hatása
A psziché gunáit (tamasz, radzsasz és szattva) ugyanazok az elemek befolyásolják, mint a doshákat (vata, pitta, kapha). Tamasz: A lelki lomhaságot, félelmet, tompultságot, butaságot fokozzák az alkohol és egyéb nyugtatószerek, a konzervek, az elszenesedett ételek, mint a chips vagy a kenyérhéj, a már nem friss áru vagy a hús, a hal, a tojás és az érlelt sajtok. Ha túl sok egészséges ételt eszünk, az is megnehezítheti a dolgunkat. Rajasz: A harcias-aktív, de öntudatlan és egocentrikus, űzött szellemet erősítik a "Business-Food" és éttermi ételek a rengeteg csípőssel, fritőzben készültekkel, felmelegített ételekkel, na meg persze fokhagymával. Sattva: A kikapcsolódás és a környezettel való tudatos kapcsolat boldoggá tesz. Erre a célra lédús és tápláló, természetes táplálék javasolt. Lehet édes vagy enyhén olajos, például dió és méz, ghí és tej, hosszú ideig tárolt gabona, fiatal zöldségek és a teljesen érett gyümölcsök.

Italok
Fűszer-gyógynövényteát ajánlok délután 4 óráig, egyébként csak vizet vagy hideg koriandermag kivonatot. A víznél a rákkeltő nitráttartalomra figyelek, ami jóval a megengedett 50 mg/l alatt kell legyen (egy meta vizsgálat több gyomorrákot is kimutatott).

Ajánlott továbbá:

  • Súlygyarapodás: Igyon étkezés után
  • Testsúly megtartása: Igyon az étellel együtt
  • Fogyás: Igyon étkezés előtt

Ezekkel az általános irányelvekkel és a megfelelő dóshával kapcsolatos ételtáblázattal rövid időn belül több energiája lesz és jó közérzetet érhet el. Az étrendet és a viselkedést azonban mindig az aktuális betegségekhez, tünetekhez, gyógyszeres kezeléshez kell igazítani, az orvosi javaslatok alapján.

A szerzőről:
Dr. Daniel Scheidbach (MSc in Ayurvedic Medicine) Graz közelében 8 éve működtet egy inkluzív Ájurvéda praxist, ahol az olajkúrák és masszázsok mellett tanácsokat adnak az ájurvéda szerint a típusoknak megfelelő viselkedéssel és táplálkozással kapcsolatban, valamint főzőtanfolyamokat is tartanak. A vedizin.at oldalon vezeti továbbá az Ájurvéda blogot, amelyben a praxisában, kongresszusaiban, a Grazi Orvostudományi Egyetemen vagy közösségekben, cégekben végzett előadói munkája mellett azért küzd, hogy az Ájurvédát, mint orvosilag hatékony élettanítást a jól ismert wellness karakter mellett elfogadják.

Megjegyzés: A cikk tartalma kizárólag a szerző véleményét tükrözi, mint ájurvédikus és általános orvos, és nem feltétlenül felel meg az Ayurveda101 nézeteinek. A poszt nem reklám, csupán tájékoztató jelleggel bír, emellett nem célja, hogy megkérdőjelezze más élelmiszerek biztonságosságát és alkalmasságát, bizonyos élelmiszerek túlzott fogyasztására ösztönözzön, vagy azt a benyomást keltse, hogy azok helyettesíthetik a megfelelő, kiegyensúlyozott és változatos étrendet.