Koffein, Kávé, Tea ájurvédikus szemszögből

Koffein, Kávé, Tea ájurvédikus szemszögből

Egy csésze nyugtató, fűszeres, illatos citromfű keverék chai tea... nincs is jobb egy kanna meleg teánál, amely megnyugtatja az érzékeket, ellazít és magunk mögött hagyhatjuk a napi nyüzsgést. De mi a helyzet a klasszikus teával és kávéval?

Az ájurvédikus tanítások általában koffeinmentes gyógynövény- és fűszerkeverékek fogyasztását javasolják a magas koffeintartalmú tea vagy kávé helyett. Utóbbiak ugyanis gyakran ideges és szétszórt érzésekhez vezetnek. A különböző dosha típusok ettől függetlenül eltérően reagálnak a koffeinre; egyesek valóban profitálnak egy kis lendületből – időnként!

Mint mindenben,itt is nagyon hasznos a mértékletesség. A fekete, zöld és fehér teáért vagy kávéért rajongóknak íme néhány hasznos ájurvédikus tipp, amelyet érdemes szem előtt tartani.

ELLENŐRIZZE A KOFFEINTARTALMAT

A koffeintartalmú teák és kávék nem mindig ugyanannyi koffeint tartalmaznak. A fekete, zöld és fehér teát tekintve bár mindegyik tartalmaz némi koffeint, a zöld tea a feketénél kevesebbet, a fehér tea pedig még annál is kevesebb koffeint tartalmaz. A zöld tea emellett teanin tartalommal is bír, ami egy aminosav, és nyugtató hatású lehet (az egyéni alkattól függően).

Azt is érdemes megjegyezni, hogy minden tea jóval kevesebb koffeint tartalmaz, mint maga a kávé. Tehát ha valaki az ájurvédikus rutin részeként próbálja csökkenteni a kávéfogyasztást, a koffeintartalmú tea jó kompromisszum lehet.

ISMERJE MEG DOSHÁJÁT

Tudta, hogy a szervezet koffeinre való reagálása nagyban függ a doshától? Azok az emberek, akiknél a Vata dosha van túlsúlyban, a legérzékenyebbek a koffeinre, mivel idegrendszeri stimuláns. A Vata típusú emberek barátai a gyógyteák, az alacsonyabb koffeintartalmú kávé- vagy teakeverékek és ezzel együtt a rövidebb ázási idők betartása. A Pitta típusok jobban tolerálják a koffeint, bár a túl sok könnyen nagyon ingerlékennyé teheti őket. A nyugodt Kapha típusok tolerálják a legjobban a koffeint, de nekik sem szabad túlzásba vinniük.

FOGYASSZA A KOFFEINT A NAP ELEJÉN

A legtöbb ember reggel először iszik egy csésze kávét vagy teát, ami a nap folyamán aztán több csésze elfogyasztásához vezet. Párhuzamban ezzel pedig csak csodálkozik esténként miért nem tud elaludni. A probléma elkerülése érdekében próbáljon meg csak reggel koffeintartalmú italokat fogyasztani. Ideális esetben ennek reggel 6 és 10 óra között kell megtörténnie. Ez a kapha idő, amikor a koffein a legjobban tolerálható. Legkésőbb ebéd után már teljesen kerülendő a koffein a gyors elalvás és pihentető alvás érdekében. Ha ily módon javul az alvása, az további sok más pozitív hatást is eredményezni fog.

HASZNÁLJON KIEGYENSÚLYOZÓ NÖVÉNYI ANYAGOKAT

Indiában a chai – egy fűszerekkel és cukorral felöntött tejes tea – több, mint egy finom ital. Az olyan nagyon specifikus összetevőknek köszönhetően, mint a gyömbér, szegfűszeg, fahéj és kardamom, emésztést serkentő hatással is bír. A kardamom segít semlegesíteni a koffein hatásait, megkönnyítve ezáltal az idegrendszert. Más teák is tartalmazhatnak egyensúlyt biztosító összetevőket. Az édes, virágos keverékek olyan összetevőkkel, mint például a rózsaszirom, ideálisak a Pitta típusoknak. A melegítő fűszerek segíthetnek a Vata és a Kapha típusok kiegyensúlyozásában.

VÁLTSON SZATTVIKUS TÁPLÁLKOZÁSRA

Az Ájurvédában minden étel három csoportra osztható:

  • szattvikus (tiszta, spirituális növekedést elősegítő): ezek közé tartoznak pl. a teljes értékű élelmiszerek, a friss termékek, a rizs, a ghí és a tejtermékek.
  • radzsasz (serkentő, vágykeltő): ezek közé tartoznak pl. a fokhagyma, hagyma, chili paprika, csokoládé és a koffeintartalmú italok.
  • tamasz (nehéz, tunyaságot okozó): ezek közé tartoznak pl. a húsok, maradék ételek és a túlságosan feldolgozott "szemét" ételek, például burgonya chipsek.

Az Ájurvéda általában a szattvikus táplálkozást ajánlja, ettől függetlenül időnként megkóstolhatóak a radzsasz és tamasz listán szereplő ételek is, attól függően, ki mennyire tolerálja azokat. Mint mindig, most is az egyensúly a lényeg. Ha valaki túlnyomórészt a szattvikus étrend alapján étkezik – azaz teljes kiőrlésű gabonában, hüvelyesekben, egészséges zsírokban, valamint friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag az étrendje –, akkor egy kis csokoládé, hús vagy koffein valóban jót tesz a szervezet szükségleteitől függően.

AZ ÁJURVÉDIKUS RUTIN FEJLESZTÉSE

A kiegyensúlyozott, egészséges rutin a jó egészség egyik alapköve az ájurvédában. Ez magában foglalja az összes ájurvédikus alapelvet: korán kelés (ideálisan reggel 6 óra előtt, amikor is a reggeli kapha ciklus kezdődik), reggeli ama (toxinok) nyelvkaparás, a napi abhyanga (meleg olajos masszázs), meditáció és jóga, elegendő nyugalom és mozgás, lefekvés legkésőbb este 22 óráig még az esti kapha ciklus alatt. Ha valaki általában betartja a napi rutint, egy kis koffein valószínűleg nem fogja eltántorítani.

Ebben az értelemben: az Ájurvéda a koffeintartalmú italok ritka fogyasztását ajánlja. Ezután még jobban fogja élvezni őket, hiszen minden akkor különleges, ha nem állandóan van jelen.