Az Agniról – az emésztés tűzéről

Az Agniról – az emésztés tűzéről

Az vagy, amit megeszel - tartja a mondás. Az ájurvédikus tanítások szerint azonban az vagy, amit megemésztesz. Nézzük csak meg például a nyers kelkáposzta salátát vagy a zöldturmixokat. Ezek a jelenleg nagyon divatos egészségügyi slágerek tele vannak vitaminokkal és egyéb tápanyagokkal. De attól, hogy olyan sok értékes összetevőt tartalmaznak, még nem jelenti azt, hogy szervezetünk fel is tudja venni, amikor elfogyasztjuk őket. Ahhoz, hogy az elfogyasztott ételt maradéktalanul hasznosíthassa szervezetünk, teljes mértékben meg is kell emésztenünk.

És itt lép életbe az ájurvédikus tanítás központi fogalma: az Agni, az emésztőtűz. Képzeljünk el egy kis "tüzet" a gyomrunkban és a beleinkben. A cél az, hogy felgyújtsuk a tüzet anélkül, hogy hagynánk, hogy túl nagy legyen, vagy elfojtódjon. Mindenki máshogy emészti meg az ételt. Ha valaki zöldturmixot iszik, az egyet jelenthet azzal, hogy egy nagy, nedves fadarabot dob a tűzre, és elfojtja. Ez hosszú távon nagy problémákhoz vezethet. Másoknak viszont, akiknek természetüknél fogva erős Agnijuk van, a turmix könnyen emészthető és mégis jót tesz.

Azaz minden az emésztésen múlik

Mégis hogyan állapítható meg, hogy bizonyos ételeket ki, hogy tud megemészteni? Nem olyan bonyolult. Étkezés után elégedettnek, energikusnak kell érezni magunkat, röviddel ébredés után pedig éhesnek. Az emésztésünknek jól és rendszeresen kell működnie. Viszont, ha evés után letargikusnak, kimerültnek, fájdalmasnak vagy kényelmetlennek érezzük magunkat az annak a jele, hogy az étel nem megfelelően emésztődik a szervezetben. Ennek egyéb jele lehet az étvágytalanság, a lassúság, a székrekedés vagy a hasmenés is.

Jó és rossz az Agnink számára

Az ember alkatán és az ennek megfelelően választott ételen kívül az Agni a legfontosabb tényező annak eldöntésében, hogy mit és hogyan fogyasszunk. Az Agni-t a következő tényezők befolyásolhatják, ezért ezeket kerüljük:

 • túl sok étel
 • túl kevés étel (alultápláltság)
 • egész évben ugyanaz az étel, évszaktól függetlenül
 • étkezés közben túl sok víz fogyasztása
 • túl kevés alvás
 • testmozgás hiánya
 • rendszertelen étkezés (idő)

Az agninkért viszont tehetünk valamit! Íme néhány tipp:

 1. Hallgasson a testére. Ha nem éhes, ne egyen semmit.
 2. Álljon ellen a késztetésnek, ne nassoljon a nap folyamán, amikor nem éhes. Szervezetünknek ugyanis időre van szüksége az utolsó étel megemésztéséhez, mielőtt újra eszünk.
 3. A legjobb, ha étkezés után két-három órát vár edzés előtt, különben a szervezetnek nem lesz elég ideje az étel teljes megemésztésére.
 4. Próbáljon nyugodt légkörben étkezni. Tehát ne használja a számítógépét vagy okostelefonját. Élvezze a csendet étkezés közben. Ez végtelenül frissítő.
 5. Fontos, hogy olyan ételeket fogyasszon, amelyek megfelelnek a doshának (vata, kapha, pitta = linkek a többi idén megjelent cikkre), hogy a szervezet egyensúlyban maradjon. Ezenkívül szezonális ételeket a megfelelő adagokban kell fogyasztani – nem túl sokat.
 6. És soha ne felejtse el: elengedhetetlen, hogy élvezze az étel ízét is.